De pe pagina de Facebook a lui „Christian Adventure” putem citi cum, pe 1 decembrie 2018, de ziua naţională a României, cei care fac parte din Şcoala de ghizi „Christian Adventure”, aflându-se într-o excursie în Masivul Postăvaru, au observat un fenomen nu prea des întâlnit: un curcubeu de lumini în jurul Soarelui, dar în care predomină culorile steagului României – roşu, galben şi albastru. Ciudată coincidenţă, nu?
Cititorii de pe pagina de Facebook respectivă au încercat să categorisească fenomenul optic observat în fotografiile postate:
1) Curcubeul de ceaţă (fogbow) – se aseamănă cu fenomenul „curcubeului de ploaie”, însă el apare atunci când există ceaţă, nu după ploaie. Datorită picăturilor foarte mici de ploaie care creează apa, mai mici de 0,05 mm, curcubeul de ceaţă are culori foarte slabe. În cazul acesta nu poate fi vorba de „curcubeul de ceaţă”, deoarece în fotografiile de la Postăvaru se pot observa culori vii.
2) Spectrul Brocken – se poate observa o umbră mărită, enormă a unui observator, care se reflectă pe norii ce se află opuşi direcţiei Soarelui. Capul observatorului este înconjurat adesea de inele colorate asemănătoare unui halou şi care formează o glorie. Dar, nici în cazul Postăvaru nu poate fi vorba de „spectrul Brocken”, pentru că nu se observă acea umbră uriaşă.
3) Coroana solară – apare atunci când două inele colorate se ridică în jurul Soarelui, ca urmare a reflectării luminii solare în picăturile de gheaţă din norii înalţi din atmosfera Pământului. Poate că asta este explicaţia cea mai probabilă.
Totuşi, nu lipseşte nici explicaţia cea mai puţin logică, şi anume că Dumnezeu a vrut să ne transmită un mesaj de ziua naţională…
Foto: pagina de Facebook Christian Adventure