Fiica reginei Cleopatra, Cleopatra Selene, avea trăsături bărbăteşti?


cleopatra_selene_bustCleopatra Selene a fost fiica legitimă a reginei Cleopatra a Egiptului şi a ilustrului general roman Marcus Antonius. După înfrângerea de la Actium, părinţii ei s-au sinucis, copila orfană fiind dusă în Italia şi crescută la palat, ca şi viitorul ei soţ, Juba II (rege al Mauritaniei), cu care a copilărit.

De educaţia ei a avut grijă acea femeie deosebită care era Octavia, sora mai mare a lui Octavian Augustus, soţia triumvirului Antoniu, care o repudiase de dragul Cleopatrei. În numele nestrămutatelor principii romane, ea se ocupa acum de creşterea copilului care reprezenta trădarea soţului ei! Astfel au fost sortiţi să domnească asupra unui teritoriu african foarte întins, dar ca supuşi ai Romei, doi suverani tineri, ai căror părinţi fuseseră duşmanii neîmpăcaţi ai puterii romane, sfârşitul lor fiind datorat unor împrejurări tragice.

Muzeul de la Cherchell posedă un bust al Cleopatrei Selene, descoperit în acest oraş. Ce coafură rafinată! O diademă îi împodobeşte părul, aşezat în bucle simetrice, părul e lăsat pe frunte, ca un breton din bucle mici, scurte, care-i acoperă şi tâmplele. O astfel de coafură este tipic egipteană şi o regăsim pe alte efigii ale reginelor din dinastia lagidă, din care făcea parte şi Cleopatra Selene. Ochii sunt mari, frumoşi, desigur; faţa este plină, cu rotunjimi plăcute dar expresia ei denotă o anumită asprime şi un caracter ursuz, subliniat de proeminenţa buzei inferioare.

Stephane Gsell, un arheolog francez, foarte dezamăgit, a exclamat la vederea statuii: „Faţa asta are mai curând trăsături bărbăteşti! Cleopatra aceasta nu a moştenit chiar nimic din farmecul seducător al mamei sale?”Aprecierea lui este severă şi, după toate probabilităţile, nedreaptă! Să ne gândim, mai întâi, la faptul că regina nu este înfăţişată în splendoarea tinereţii. Apoi, deteriorările statuii – spărturile de la nas şi de la bărbie – dăunează aspectului ei general, urâţind-o.

Juba II, prin graţia Romei, a putut domni pe pământul strămoşesc, sprijinind evoluţia unei culturi rafinate, dar soţia sa, Cleopatra Selene, nu şi-a mai revăzut patria, dar i-a păstrat o nostalgică afecţiune. Ne-o închipuim slăvind în sufletul ei si în mod public, în măsura posibilului, apartenenţa ei la ilustra dinastie a lagizilor, venerând memoria mamei sale, ultima regină a Egiptului, a cărei viaţă a fost curmată de un destin tragic. Cum ar fi putut evita melancolia aceasta filială de care era cuprinsă?Vrând să păstreze amintirea strămoşilor săi egipteni, i-a dat fiului ei numele Ptolemeu, de altfel, ultimul care a purtat acest nume. Sinistrul Caligula, invidios pe bogăţiile lui, i-a ucis în anul 40 d.Hr., în oraşul Lyon, unde îl poftise.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock