Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Experiment social în Texas? Preţurile la electricitate au crescut de 176 de ori în perioada gerului din februarie 2021! Facturi casnice la electricitate de 5.000 de dolari sau chiar… 17.000 de dolari!?

  •  
  •  
  •  
  •  

blankCu mai mult de o săptămână în urmă, statul american Texas s-a confruntat cu un val de aer polar, care efectiv a îngheţat toată regiunea: ninsori, furtuni de zăpadă şi temperaturi la nivel de ger au afectat cetăţenii texani. Dar, temperaturile extrem de scăzute au copleșit şi rețeaua electrică a statului, declanșând întreruperi continue de electricitate. Şi, nu numai asta – frigul a adus şi facturi astronomice de electricitate.

Potrivit cotidianului „Dallas Morning News”, unii texani au fost afectați de facturile de energie electrică, în unele cazuri atingând chiar şi suma de 17.000 de dolari, pentru doar câteva zile de electricitate, de zeci de ori mai mult decât costul obișnuit al energiei în Texas.

Locuitorii din Texas se bazează mai mult pe un plan tarifar variabil pentru electricitate, decât pe un plan cu sumă fixă; în acest fel, ei și-au văzut facturile crescând după ce cererea de energie a crescut dramatic în tot statul în perioada frigului.

În Texas, care are o piață de energie electrică dereglementată, există un număr de furnizori, atât cu tarif variabil, cât și cu tarif fix. Clienții cu tarif fix ​​plătesc acelaşi preţ, pe când ceilalţi plătesc o rată variabilă. Planurile variabile, precum cele oferite de compania energetică Texas Griddy, pot fi atractive, deoarece pe vreme bună, un client cu un plan variabil va plăti mult mai puțin decât unul cu un plan cu tarifar fix.

Problema este că vremea nu este întotdeauna bună în Texas, precum s-a văzut la mijlocul lunii februarie 2021. Acea vreme geroasă a dus la întreruperi de electricitate în tot statul, pe fondul unei cereri crescute de energie; la rândul său, această cerere a determinat creșterea prețurilor, acestea ajungând până la aproximativ 8.800 dolari pe megawatt-oră în zona Dallas. Înainte de începerea furtunii de iarnă, preţurile erau în jur de 50 de dolari pe megawatt-oră. La un moment dat, Comisia pentru Utilități Publice din Texas a decis să limiteze prețurile variabile la 9.000 de dolari pe megawatt-oră sau 9 dolari pe kilowatt-oră.

„5.000 de dolari pentru cinci zile este scandalos”, a declarat pentru cotidianul „Dallas Morning News”, Maria Halkias, locuitor din Dallas.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): vox.com

Comentariu propriu: Mă întreb dacă nu cumva în Texas are loc un experiment social, în legăturile cu preţurile astronomice la electricitate. Pot înţelege un preţ la electricitate să crească în anumite perioade dificile de 2-3-4-5 ori (să spunem), dar nu de 176 de ori! Ceea ce arată o aberaţie, ci şi o intenţie vădită pentru a testa reacţia populaţiei. Oricum, ceea ce se întâmplă în Texas e ciudat; de câţiva ani tot se aud tot mai multe voci care susţin independenţa Texasului faţă de Washington.


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu