Mesajul secret din sculptura “Kryptos”, aflată în faţa sediului CIA-ului. Ce se ascunde acolo?

  •  
  •  
  •  
  •  

Se pare că în CIA totul este criptat și confidențial, chiar și în operele de artă care decorează sediul principal din Langley, Virginia (SUA); la urma urmei, aceasta este agenția de informaţii care se ocupă cu secrete.

Pe 3 noiembrie 1990, CIA a dezvăluit publicului o sculptură în faţa sediului agenţiei. Sculptura misterioasă a fost numită Kryptos (un cuvânt grecesc pentru “secret” sau “ascuns”) și a fost creată de Jim Sanborn, un sculptor american ale căror lucrări se concentrează în principal pe subiecte precum magnetismul, mesajele secrete și misterele reacțiilor atomice.

De ani de zile, această piesă de artă, înaltă de 4 metri, a fost o adevărată provocare pentru mulți criptografi din întreaga lume, ale căror abilități în rezolvarea puzzle-urilor criptografice nu au fost suficiente pentru a descifra pe deplin sculptura lui Sanborn.

Structura principală este alcătuită din patru plăci masive de cupru și conține patru mesaje criptate, dintre care doar una rămâne nerezolvată până în prezent. Potrivit lui Sanborn, descifrarea mesajului criptat va fi ceva asemănător cu o vânătoare de comori. După aproape trei decenii de încercări nereușite de a rezolva enigma de către numeroși experți, a patra parte, care este compusă din doar 97 de litere, este încă un mister.

Când a fost însărcinat să facă sculptura, Sanborn avea deja ideea că va fi ceva codificat. Sculptorul a lucrat cu Ed Scheidt, fost director al Centrului criptografic al CIA, acesta ajutându-l pe Sanborn în crearea sistemelor și tehnicilor criptografice utilizate în creaţie.

Imediat după ce sculptura a fost expusă, aceasta a intrigat pe mulți criptoanalisti amatori și profesioniști. După cum s-a menționat mai sus, până acum trei dintre mesajele separate au fost dezvăluite, dar ultimul nu a putut fi decodat.

Informațiile și indiciile pe care le-a dat Sanborn de-a lungul anilor sunt confuze. El a admis, de exemplu, că există câteva greșeli în cod, dintre care unele sunt intenționate, în timp ce altele, cum ar fi litera suplimentară (L) într-una din liniile operei, sunt sculptate accidental acolo.

Sanborn a declarat odată că singura persoană care are soluția în afară de el este William Webster, directorul CIA din timpul dezvăluirii sculpturii. Mai târziu, el a negat acest lucru și a susținut că nici Webster nu are întreaga soluție a enigmei. De asemenea, el i-a asigurat pe oameni că, în cazul în care va muri, va exista întotdeauna cineva capabil să verifice dacă decodarea finală a fost rezolvată.

La nouă ani după ce sculptura a fost dezvăluită, un expert în calculatoare pe nume Jim Gillogly s-a remarcat ca prima persoană care a anunțat public o soluție la primele trei părți ale enigmei lui Sanborn. Cu toate acestea, potrivit CIA, el nu a fost primul care a venit cu acea soluție specială. Se pare că David Stein, un analist care lucrează pentru agenție, a reușit să spargă primele trei părți cu aproximativ un an mai devreme decât Gillogly.

O frază poetică compusă de autorul sculpturii este primul segment al puzzle-ului: “Între umbrirea subtilă și absența luminii stă nuanța iluziei.”

Al doilea segment ar putea fi un indiciu că ceva s-ar afla îngropat sub pământ: “Era total invizibil – cum a fost posibil? Au folosit câmpul magnetic al pământului. Informațiile au fost colectate și transmise sub pământ într-o locație necunoscută. Știe Langley despre asta? Ar trebui să fie îngropat undeva acolo. Cine știe locația exactă? Doar WW. Acesta a fost ultimul său mesaj. Treizeci și opt de grade cincizeci și șapte de minute șase punct cinci secunde spre nord, șaptezeci și șapte de grade opt minute patruzeci și patru de secunde spre vest. Stratul doi.”

Al treilea segment este un citat din jurnalul arheologului Howard Carter în care descrie deschiderea mormântului lui Tutankhamon: “Încet, disperat de încet, au fost îndepărtate rămășițele resturilor de trecere care împiedicau partea inferioară a ușii. Cu mâinile tremurânde, am făcut o mică breșă în colțul din stânga sus. Și apoi, lărgind puțin gaura, am introdus lumânarea și m-am uitat înăuntru. Aerul fierbinte care scăpa din cameră a făcut să pâlpâie flacăra, dar în prezent detaliile camerei din interior au ieșit din ceață. Poți vedea ceva?”

Au fost strecurate greșeli de ortografie intenționate în aceste texte. Cel de-al patrulea segment nu este încă descifrat public, dar conform indicilor oferite de Sanborn, acesta poate fi rezolvat cu ajutorul celor trei secțiuni anterioare. Misterul încă rămâne în așteptarea rezolvării…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu