Ethereum, moneda criptică virtuală de succes care creează panică printre băncile centrale ale lumii


„Moneda criptică” („cryptocurrency” în limba engleză) – a devenit un cuvânt la modă în ultimii ani, în special în ceea ce privește „Bitcoin”. Mulți oameni deja știu multe despre Bitcoin și poate că unii chiar au investit în el sau îl folosesc ca şi monedă de plată, dar cum rămâne cu alte monede criptice care apar pe scenă? Au ele acelasi potential ca şi Bitcoin? Pot depăși Bitcoin în valoare?  O monedă criptică interesantă, Ethereum, câștigă atât în ​​popularitate, cât și în valoare.

În luna iunie 2017, moneda Ethereum a atins cea mai mare valoare de până acum, la peste 420 USD. Astfel, ea este de aproximativ o zecime din valoarea lui Bicoin, potrivit lui Cryptocompare.com, dar există câteva calități unice ale lui Ethereum, care i-au entuziasmat pe mulţi investitori.

Ce este Ethereum mai exact?

Ethereum a fost lansat în 2015 și numele său se referă la tehnologia pe care o utilizează – cunoscută sub numele de Ether. Similar lui Bitcoin, Ethereum permite efectuarea plăților anonime pe Internet și afișează aceste tranzacții într-un registru descentralizat, cunoscut sub numele de blockchain, un registru digital care înregistrează tranzacțiile făcute în diverse monede criptice, în mod cronologic. Acest lucru se întâmplă fără implicarea vreunei terțe părți sau vreunei bănci, fiind astfel complet independentă de sistemul bancar central. Acest lucru permite utilizatorilor să evite taxele, în special atunci când se plătesc sume mari.

De pe site-ul oficial al proiectului Ethereum: „Ethereum este o platformă descentralizată pentru aplicații care rulează exact așa cum au fost programate, fără nicio șansă de fraudă, cenzură sau interferență a vreunei terţe părţi”. La fel ca Bitcoin, Ether este cunoscut pentru siguranța și protecția împotriva fraudei și a furtului în cazul  registrului, pe care oricine care îl foloseşte îl poate vedea pe Internet.

Cum diferă Ethereum de Bitcoin?

Bitcoin este o monedă criptică, dar Ethereum este, de fapt, o platformă, ceea ce înseamnă că are un potențial enorm. Ethereum descrie înregistrări ale tranzacțiilor mai rapid decât Bitcoin și unii dintre utilizatorii săi consideră că această eficiență facilitează utilizarea.

Ethereum are capacitatea de a rula aplicații în rețeaua sa. Așa cum creatorul Ethereum, Vitalik Buterin, explică: „Ideea este că există acest calculator magic în cloud și oricine poate trimite programe către el, oricine poate rula programe pe el și aceste programe pot comunica unele cu altele”.

Platforma va rula aceste programe și va elimina posibilitatea de nefuncționare şi orice încercări rău intenționate de a perturba, ataca, frauda precum şi orice alte forme de interferență. De exemplu, un program care este setat pentru a plăti un alt utilizator cu 10 Ether în 5 ani, acest lucru se va întâmpla fără niciun alt input din partea utilizatorului.

Ethereum permite, de asemenea, contracte inteligente – contracte digitale care sunt scrise în cod, acestea putând fi verificate și aplicate automat. Acest lucru ajută la crearea de aplicații descentralizate și de companii descentralizate, care nu implică alte părți în afara rețelei Ethereum.

Ether – moneda care operează pe rețeaua Ethereum, este în prezent cea de-a doua cea mai mare cripto-monedă, după Bitcoin; valoarea totală a tuturor monedelor Ether aflate în circulație este în prezent 28,1 miliarde față de 57,2 miliarde dolari, în cazul Bitcoin.

O platformă de analiză, cunoscută sub numele de Etherscan, sugerează că există aproape 5,5 milioane de conturi pe Ethereum, care dețin mai mult de 93 milioane de Ether. Atunci când este folosit ca şi monedă, Ether este acceptat ca plată de către multe companii de găzduire web și de afaceri online independente.

Utilizatorii de Ether au speranța că această monedă pe care au stocat-o în conturile lor va crește în valoare, la fel ca Bitcoin. Cu toate acestea, unii experți spun că investirea în Ethereum înseamnă mai mult o investiție în platformă, cu programele inovatoare pe care le suportă, decât o investiţie într-o monedă criptică.

Implicațiile ce ne pot oferi monedele criptice sunt enorme: ele oferă o modalitate directă de a renunța la sistemul bancar central, care păstrează mulți oameni-sclavi pe datorii, creează monede din nimic şi apoi aşteaptă să câştige dobânzi din ele.


Lasă un comentariu