Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

De ce se aruncă monedele în fântâni sau puţuri? De ce se pun monede în mâna sau pe ochii celor morţi? Aflaţi totul despre superstiţiile legate de monede!

  •  
  •  
  •  
  •  

monede 90Monedele au fost întotdeauna considerate semne de noroc. A da o monedă unui cerşetor aduce întotdeauna noroc, ca şi aruncarea ei într-o fântână. Obiceiul de a arunca o monedă într-o fântână sau într-un puţ îşi are originea în vremurile când oamenii credeau că în ele trăiau spiritele. Riscai să ai ghinion dacă nu le onorai când treceai pe lângă ele. Dar a arunca o monedă într-un puţ înseamnă mai mult decât a cinsti spiritele: înseamnă şi a le plăti pentru a te proteja.

Obiceiul de a pune o monedă sub catargul principal al unei nave îşi are originea în mitologia greacă. Atunci când oamenii mureau, sufletele lor trebuiau să traverseze râul Styx pentru a ajunge în Câmpiile Elizee, tărâmul celor binecuvântaţi. Charon cârmuia singura barcă ce traversa râul. Preţul unei călătorii era de un obol şi refuza să-i ducă pe cei care nu puteau plăti. Din această pricină, grecii au început să-şi îngroape morţii împreună cu o monedă, care se aşeza în mâna sau în gura decedatului. În timp, obiceiul de a aşeza o monedă sub catargul principal a apărut ca o formă de protecţie prin care banii erau oferiţi spiritelor mării.

A plăti pentru un dar primit poate părea o idee ciudată, dar lucrul încă se mai practică. Se consideră că aduce ghinion să faci cadou un cuţit sau o foarfecă, pentru că obiectul ascuţit ar putea tăia prietenia. Pentru a împiedica acest lucru, cel care primeşte darul trebuia să dea o mică monedă pentru a „plăti”. Superstiţia îşi are rădăcinile în magia neagră. Dacă un obiect ascuţit, cum ar fi un ac sau un bold, era îmbibat cu magie neagră şi apoi oferit cuiva, avea să-i facă rău. Totuşi, efectele malefice puteau fi evitate dacă cel care primea darul plătea o mică sumă pentru obiect.

Se consideră că aduce ghinion să nu ridici o monedă găsită pe jos. În zilele noastre această superstiţie nu mai e aşa de cunoscută.. iar oamenii ridică, de obicei, monedele cu valoare mai mare. În multe ţări este foarte răspândit obiceiul de a aşeza monede pe ochii celor morţi, în credinţa că morţii puteau deschide ochii pentru a căuta oameni pe care să-i ia cu ei pe lumea cealaltă.

Marinarii foloseau monede găurite ca amulete aducătoare de noroc. Superstiţia îşi are rădăcinile în vremurile când oamenii găseau pietre găurite pe malul mării. Ei credeau că pietrele fuseseră purtate de zeii mării şi, purtându-le la rândul lor, aveau să bucure de ocrotirea foştilor posesori divini.


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu