Dumnezeu poate dori şi răul pe acest Pământ?

2.857 vizualizari

Dumnezeu 7Supun la analiză următorul raţionament (e adevărat că m-am inspirat din teologia islamistă, dar aceasta mi se pare mai logică decât altele). Dumnezeu trebuie să fie omnipotent, întrucât, dacă s-a întâmplat ceva în Univers, nedeterminat de Dumnezeu să se întâmple, atunci trebuie să fi fost determinat de un alt zeu. Dacă ar exista mai mulţi zei, atunci ei s-ar lupta şi ar distruge creaţia. Noi nu vedem întâmplându-se aşa ceva, deci nu poate exista decât un Dumnezeu. Aşadar, este inacceptabil ca să existe vreun loc în Univers, unde Dumnezeu să nu fie prezent.

Dacă ne bazăm pe acest principiu al omnipotenţei lui Dumnezeu, atunci se poate spune că Dumnezeu a creat şi răul, aşa cum a creat şi binele. Mergând pe aceeaşi logică, Dumnezeu doreşte şi lucruri rele, întrucât, dacă el nu le-ar dori, atunci probabil că altcineva în afara Lui creează răul şi doreşte existenţa sa împotriva dorinţei lui Dumnezeu, fără ca Dumnezeu să fie capabil să-l împiedice.

Astfel, pentru cei care se întreabă: „Unde e Dumnezeu, de sunt atâtea războaie în lume?”, unul din răspunsuri ar putea fi: „Pentru că el le doreşte”. Poată că lumea merită aceste războaie. Şocant pentru unii, ştiu…