De ce China construieşte „oraşe-fantome” mari şi bine proiectate, în care nu locuieşte niciun om? De exemplu, într-un articol din iunie 2012, BBC relatează despre construcţia de către chinezi a unui nou oraş în Africa, în afara Luandei (capitala statului Angola). Oraşul, pe nume Nova Cidade de Kilamba, a fost proiectat pentru a găzdui o jumătate de milion de oameni, fiind format din peste 750 de blocuri (înalte de 8 etaje), 12 şcoli şi din mai mult de 100 de magazine. Compania care a construit acest oraş se numeşte China International Trust and Investment Corporation, este deţinută de către statul chinez şi a investit în acest oraş circa 3,5 miliarde de dolari. Fostul corespondent BBC în Angola, Louise Redvers, a descoperit că clădirile oraşului sunt complet goale. Atunci, de ce naiba a mai fost construit?
Site-ul wnd.com a relatat anul trecut (în iunie 2011) că guvernul chinez a construit mai multe oraşe-fantomă, alcătuite din zgârâie-nori, clădiri guvernamentale, locuinţe şi magazine, toate conectate între ele de o reţea impresionantă de şosele moderne, în locaţiile cele mai inospitaliere ale Chinei. Iar toate aceste oraşe sunt…atenţie, vă rog! NELOCUITE!
Unii analişti cred că China construieşte aceste oraşe-fantome doar pentru ca statul chinez să-şi poată plasa banii în investiţii şi astfel, pentru a raporta creşterea imensă a PIB-ului chinez, în jurul valorii de 8% pe an. Dacă ar sta aşa, nu m-aş supăra să vină chinezii să-şi investească banii şi pentru a ne construi şi nouă nişte autostrăzi (nu fantomă), ci circulante. Dar eu cred că e mai mult decât atât. Marea majoritate a oraşelor-fantomă sunt situate strategic în zone subdezvoltate, în apropierea resurselor naturale. Astfel că aceste oraşe-fantomă par a face parte dintr-un plan autoritar post-apocaliptic. Cine ştie ce ne aşteaptă în perioada următoare…