Cum naiba poţi trăi peste 20 de ani în zona periculoasă de radiaţii a Cernobîlului, fără să ai nimic!?

  •  
  •  
  •  
  •  

BBC a realizat un reportaj incredibil în zona din apropierea Cernobîlului, locul unde în 1986 a avut loc una dintre marile tragedii ale secolului al XX-lea, prin explozia centralei nucleare ucrainiene. Aici, radiaţiile au un nivel extrem de mare, aşa că e cu adevărat mortal să locuieşti prin apropiere. Dar se pare că acest pericol nu-i deranjează câtuşi de puţin şi pe doi bătrâni ucrainieni, care locuiesc aici de peste 20 de ani şi sunt sănătoşi „tun”. Ca să nu mai spun că cei doi consumă alimente din zonă, fără nicio jenă! Şi nu au nimic! Ce se întâmplă? N-ar trebui oare că să fie şi ei expuşi radiaţiilor letale şi să fie morţi deja după 1-2 sau 3 ani de locuit în zona periculoasă?

Cine cunoaşte limba engleză, poate să urmărească întreg reportajul, dar partea cea mai interesantă începe de la minutul 12:30. Repoterul BBC ne explică că în acestă zonă contaminată s-au reîntors să trăiască circa 300 de oameni. Apoi, el se opri la doi bătrâni, Ana şi Mişa,care par foarte voioşi şi plin de energie! Le-o face bine radiaţiile!?? Bătrâna îl invită pe reporter să-i admire florile: „Veniţi! Am să vă arăt florile mele! Uitaţi-vă la ele! Nu-i aşa că sunt frumoase? Faceţi-mă o poză cu mine lângă ele.” Şi, într-adevăr, în grădina bătrânei se pot observa nişte flori minunate, de culoare violetă. Bătrâna continuă: „Totul este verde. Dincolo sunt cartofii”. Iar cu aceşti cartofi, bătrâna pregăteşte un borş extrem de gustos…

Reportajul continuă, dar eu totuşi nu pot să nu-mi pun întrebarea: Cum de aceşti bătrâni supravieţuiesc „cu succes” în mijlocul pământului contaminat? Se spune că japonezii, după exploziile atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, i-au învăţat pe supravieţuitorii celor două oraşe să folosească o dietă corespunzătoare şi algele Chlorella, pentru a se feri de efectele letale ale radiaţiilor. Oare localnicii ucrainieni din apropiere de Cernobîl folosesc, fără să-şi dea seama, vreo plantă sau vreun aliment care îi protejează de efectele nocive ale radiaţiilor?


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu