Cum a descoperit America un navigator viking, cu 500 de ani înaintea lui Columb

142

leif-ericssonLeif Ericsson (970-1020) sau Leif Norocosul era fiul lui Eric Thorvaldson sau Eric cel Roşu, un norvegian mare şi vesel care îşi petrecea timpul liber omorând câţiva vecini. Leif era un băiat înalt şi frumos, tipul de viking, iar fetele observaseră treaba asta, aşa că trebuia să acţioneze rapid. Prin urmare, a cumpărat o corabie de la Bjarni Herjulfsson, a pornit pe mare şi a descoperit America cu aproape cinci sute de ani înainte ca celebrul Columb să audă măcar de ea.

Când Leif a atins coasta Canadei, s-a dus la mal, a privit roată şi a zis: „Hai băieţi, să plecăm de-aici!” Aceasta este una dintre maximele celebre ale istoriei.

Apoi s-au dus către capul Cod, unde au găsit o specie de arţar şi grâu. într-o zi, un german bătrân pe nume Tyrker a găsit nişte viţă-de-vie şi nişte struguri.  S-a întors în tabără râzând, dându-şi ochii peste cap şi sporovăind ca şi cum tocmai se gândise la o glumă straşnică şi nici până în ziua de azi nimeni nu ştie ce i se păruse atât de amuzant. Aşa că au mâncat cu toţii o grămadă de struguri, iar bătrânului Tyrker i s-a zis “Tyrker, Descoperitorul de Struguri” şi ţara a fost numită Vinland sau Buna Ţară a Viei. Unii spun că arţarul era de fapt mesteacăn, că grâul era orez sălbatic şi că strugurii nu erau decât afine.

În iarna respectivă, Leif şi oamenii săi au petrecut de minune prin Buzzards Bay, Nantucket, Marthas Vineyard, Menemsha Might şi alte locuri de felul acestora. Iar odată au navigat spre gura râului Hudson şi au explorat una dintre insulele de-acolo, iar Leif a spus că nu-i rău pentru o vizită, dar că el n-ar locui acolo nici dacă i-ar da cineva insula cadou.

Pe drumul de întoarcere s-au oprit la Boston unde au găsit câteva legume ciudate şi o mână de nuci. Au ajuns în Groenlanda la data stabilită şi, într-un fel sau într-altul, nimeni nu s-a mai gândit la asta.