Cercetătorii canadieni au descoperit rămăşiţele unui continent străvechi


Oamenii de știință canadieni au descoperit un fragment dintr-un continent antic, sugerând că acesta era cu 10% mai mare decât se credea anterior. Ei au studiat probe de diamante din insula Baffin, o masă de teren acoperită de ghețari în apropierea Groenlandei, când au observat o rămășiță din Cratonul Atlanticului de Nord.

Cratonii sunt părți antice și stabile ale scoarței continentale a Pământului. Cratonul nord-american s-a întins din Scoția actuală în America de Nord și s-a despărțit în urmă cu 150 de milioane de ani.

Oamenii de știință au luat cunoștință de ultimele dovezi în timp ce examinau probe de kimberlită – o rocă care conține adesea diamante – din insula Baffin. „Pentru cercetători, kimberlitele sunt ca nişte rachete subterane care iau pasageri în drumul lor spre suprafață”, a spus Maya Kopilova, geolog al Universității din Columbia Britanică. „În acest caz, pasagerii sunt bucăți solide de roci care poartă o mulțime de detalii despre condițiile existente sub suprafața planetei noastre de-a lungul timpului.”

Cercetătorii spun că eșantionul poartă o semnătură minerală care se potrivește cu alte porțiuni din Cratonul Atlanticului de Nord. „Găsirea acestor piese ‘pierdute’ este ca și cum ai găsi o piesă care lipsește dintr-un puzzle”, a declarat doamna Kopilova într-un articol publicat de site-ul web al Universității din Columbia Britanică.

Probele au fost prelevate din adâncime din sudul insulei Baffin. Reconstituirile anterioare ale plăcilor terestre s-au bazat pe probe de rocă superficială, formate la adâncimi cuprinse între 1 şi 10 km.

Sursa articolului (traducerea si adaptarea proprie): science.ubc.ca

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO