Cercetătorii canadieni au descoperit rămăşiţele unui continent străvechi


Oamenii de știință canadieni au descoperit un fragment dintr-un continent antic, sugerând că acesta era cu 10% mai mare decât se credea anterior. Ei au studiat probe de diamante din insula Baffin, o masă de teren acoperită de ghețari în apropierea Groenlandei, când au observat o rămășiță din Cratonul Atlanticului de Nord.

Cratonii sunt părți antice și stabile ale scoarței continentale a Pământului. Cratonul nord-american s-a întins din Scoția actuală în America de Nord și s-a despărțit în urmă cu 150 de milioane de ani.

Oamenii de știință au luat cunoștință de ultimele dovezi în timp ce examinau probe de kimberlită – o rocă care conține adesea diamante – din insula Baffin. „Pentru cercetători, kimberlitele sunt ca nişte rachete subterane care iau pasageri în drumul lor spre suprafață”, a spus Maya Kopilova, geolog al Universității din Columbia Britanică. „În acest caz, pasagerii sunt bucăți solide de roci care poartă o mulțime de detalii despre condițiile existente sub suprafața planetei noastre de-a lungul timpului.”

Cercetătorii spun că eșantionul poartă o semnătură minerală care se potrivește cu alte porțiuni din Cratonul Atlanticului de Nord. „Găsirea acestor piese ‘pierdute’ este ca și cum ai găsi o piesă care lipsește dintr-un puzzle”, a declarat doamna Kopilova într-un articol publicat de site-ul web al Universității din Columbia Britanică.

Probele au fost prelevate din adâncime din sudul insulei Baffin. Reconstituirile anterioare ale plăcilor terestre s-au bazat pe probe de rocă superficială, formate la adâncimi cuprinse între 1 şi 10 km.

Sursa articolului (traducerea si adaptarea proprie): science.ubc.ca