Cele mai bizare 7 tradiţii de Crăciun din întreaga lume! Veţi rămâne uimiţi!

175

traditii de CraciunCrăciunul este o sărbătoare minunată, în care avem parte de brazi împodobiţi cu globuri şi steluţe, de cadouri puse la picioarele bradului, de luminiţe şi steluţe colorate şi strălucitoare, de zăpadă (pentru cei care sunt norocoşi) şi, în general, de o atmosferă feerică. De asemenea, Moş Crăciun din Laponia vine cu sania sa şi lasă daruri multe copiilor care au fost cuminţi.

Totuşi, să nu uităm de adevărata semnificaţie a Crăciunului… se spune că aceasta este ziua în care s-ar fi născut Iisus Hristos. Chiar dacă acest lucru a creat multe controverse de-a lungul timpului, totuşi, este frumos că în ajun de An Nou, aproape de mijlocul iernii, sărbătorim o asemenea dată.

Dar, Crăciunul este celebrat în zeci şi sute de feluri pe tot globul. În afară de clasicul împodobit al bradului, există unele regiuni din lume în care Crăciunul se sărbătoreşte cu adevărat ciudat şi… neobişnuit. Ei bine, în cadrul acestui articol, noi vom vorbi de aceste obiceiuri bizare de sărbătorire a Crăciunului.

1) Krampus, moşul cel rău

Krampus

E adevărat că Moş Crăciun aduce cadouaşe la copiii cuminţi, dar ce se întâmplă cu copiii obraznici? Ei vor avea parte de Krampus. Krampus este fratele cel rău şi geamăn al lui Moș Crăciun, al cărui sarcină este aceea de a-i bate și a-i pedepsi pe toți copiii care se comportă rău. Începând cu data de 5 decembrie, bărbaţii se îmbracă în unele dintre cele mai înfricoşătoare costume de diavol şi merg în jurul oraşelor, lovind oamenii cu bastoane. Legenda Krampus își are originea în regiunile alpine germanice și este larg răspândită în toată Ungaria, Bavaria, Slovenia, fiind deosebit de populară în Austria.

2) “Căcătorul”

caganer

O tradiție de Crăciun larg răspândită în unele regiuni din Spania, Portugalia și Italia, este aceea de a crea un model de sat asemănător Betleem-ului, locului de naştere al lui Iisus. Împreună cu Maria, Iosif și pruncul Iisus, în scenă este introdus un “Caganer” sau”Căcătorul”. Caganer este o figurină, în mod tradițional un om, care este surprins defecându-se, cu pantalonii traşi până la genunchi şi cu o grămadă de fecale în jurul lui. El este, de obicei, plasat într-un colț, poate pentru că el are nevoie de intimitate. Caganer este pus, în mod tradiţional, de câteva sute de ani, dar, în ultima vreme, el a evoluat luând chipul unor celebrităţi sau politicieni.

3) Pantofii cehoaicei

femeie ceha

În ajunul Crăciunului, femeile necăsătorite din Cehia practică o metodă tradițională pentru a le prezice viaţa lor amoroasă în anul viitor. Stând cu spatele la ușă, ele îşi aruncă unul dintre pantofi peste umăr. În cazul în care pantoful aterizează cu faţa la ușă, aceasta înseamnă că ele se vor căsători în cursul anului. În caz contrar, vor rămâne încă un an necăsătorite.

4) Butucul căcător

butuc cacator

Caga Tio, sau “butucul căcător”, este o tradiție bizară de Crăciun, larg răspândită în Catalonia. Acesta începe cu un butuc scobit, care este sprijinit pe patru picioare și apoi este vopsit pentru a avea un chip. În fiecare noapte, începând 8 decembrie, Caga Tio este “hrănit” și acoperit cu o pătură (astfel încât să nu răcească). În ajunul Crăciunului sau ziua de Crăciun, Caga Tio este pus în șemineu, bătut cu un băț și i se ordonă să facă… caca! El este încurajat, bătut şi chiar i se cântă versuri: “Butuc căcător / Să faci alune şi brânză / Dacă nu te caci bine / O să te lovesc cu un băţ / Butuc căcător.”

5) Duhurile rele de pe mătură

vrajitoare pe matura 3

O legendă norvegiană spune că vrăjitoarele şi duhurile rele ies în ajunul Crăciunului şi caută mături pentru a merge pe ele. Pentru ca să nu se întâmple acest lucru, toate măturile din casă sunt ascunse și bărbații trag un foc de puşcă pentru a speria spiritele rele.

6) Japonezi înnebuniţi după KFC

japonia KFC

Pentru mulţi japonezi, cel puţin pentru ultima jumătate de secol, cina tradiţională de Crăciun este Kentucky Fried Chicken (KFC). Este atât de populară și de bine comercializată, încât trebuie făcute rezervări pentru un KFC de Crăciun în Japonia.

7) Păianjeni în brad

paianjen in brad

În Ucraina, pomii de Crăciun sunt decoraţi cu toate tipurile de ornamente, iar unul din ele e neobişnuit. Un păianjen artificial şi o pânză de păianjen sunt ascunse în brad, iar cel care îl găseşte are noroc. O poveste populară ucraineană spune că o mamă văduvă săracă nu avea decoraţiuni pentru pomul de Crăciun al familiei sale. Într-o dimineață de Crăciun, ea s-a trezit şi a găsit un păianjen care a decorat foarte frumos pomul de Crăciun, cu pânza sa.