Cea mai misterioasă inscripţie din lume, de pe monumentul Sheperd: DOUOSVAVVM. De 250 de ani, oamenii se chinuie s-o dezlege şi nu pot… Voi ştiţi ce-ar putea însemna?


Unul dintre cele mai mari mistere ale lumii îl reprezintă inscripţia de pe monumentul Shepherd, din Staffordshire (Anglia). Acest monument a fost construit în secolul al XVIII-lea şi a devenit extrem de cunoscut mai ales datorită inscripţiei ciudate de pe el: DOUOSVAVVM. Ce naiba înseamnă aceste litere? De peste 250 de ani, spărgătorii de coduri din întreaga lume încearcă să-l descifreze şi nu reuşesc. Au încercat chiar şi mari personalităţi ale lumii, printre care Charles Dickens sau Charles Darwin. Şi culmea e că nu se cunoaşte nici măcar identitatea celui care a gravat această secvenţă de litere: DOUOSVAVVM.

Misterul a apărut între anii 1748 şi 1758, atunci când monumentul, conţinând acest cod, a fost instalat. Proprietatea a aparţinut familiei Anson, al cărui membru ilustru a fost George Anson, unul dintre cei mai mari amirali britanici. George Anson şi fratele său, Thomas, au locuit în această proprietate, unde se găseşte monumentul, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. Interesant e faptul că fraţii Anson ar fi fost membri unor societăţi secrete (ce erau la modă în acea perioadă). Una dintre ele era Prioria din Sion, o posibilă succesoare a cavalerilor templieri din Evul Mediu, ordin desfiinţat la începutul sec.XIV de regele francez Filip cel Frumos. Cavalerii templieri credeau că Iisus nu a fost Dumnezeu; totuşi, ei ar fi deţinut Sf.Graal, unul din presupusele relicve sfinte ale creştinătăţii.

Monumentul conţine, de asemenea, şi o pictură în relief al artistului francez Poussin. Dar, se ştie faptul că acest pictor a fost un membru important al Cavalerilor templieri. Ţinând cont de toate aceste lucruri, a apărut şi ideea că DOUOSVAVVM ar putea fi un mesaj codat al Cavalerilor templieri, care ar conţine un indiciu privind locul unde s-ar afla Sf.Graal sau altă relicvă importantă a creştinătăţii. Alţii zic că DOUOSVAVVM n-ar fi altceva decât o simplă declaraţie de dragoste, sau pur şi simplu nişte litere alese la întâmplare, pentru a băga lumea şi mai mult „în ceaţă”.

Voi ce credeţi? Poate se găseşte printre voi vreunul mai inteligent decât toţi oamenii care au încercat să-l descifreze de peste 250 de ani…

Inscriptia monumentului Shepard


Lasă un comentariu