Cazul bizar al lui Joao de Deus (Ion al lui Dumnezeu): vindecare autentică sau efect placebo?


În martie 2009, a fost prezentat un reportaj pe un post de televiziune din România (Pro TV) despre un grup de români care a mers pentru vindecare la Casa de Dom Inacio din Abadiania (Brazilia), atraşi de renumele lui Joao de Deus (Ion al lui Dumnezeu). În reportaj se spunea că, practic, el poate vindeca orice boală. Zilnic circa de 500 de pacienţi îi trec pragul, astfel încât până acum milioane de bolnavi au fost trataţi de el. Uneori vindecă doar prin putere spirituală, alteori apelează şi la proceduri asemănătoare unor intervenţii chirurgicale.

Deşi aceste intervenţii se fac cu cuţite de bucătărie, şi nu se folosesc anestezice, pacienţii afirmă că nu simt nici o durere, iar sângele curge în cantităţi neglijabile. Ion al lui Dumnezeu declară că Dumnezeu face vindecările, dar în acelaşi timp afirmă că el însuşi este posedat de anumite spirite cu ajutorul cărora face aceste vindecări. Se pare că sunt 33 de astfel de spirite care îl posedă prin rotaţie. Uneori face şi operaţii la distanţă, acţionând asupra unor fotografii ale pacienţilor. Pacienţii înşişi afirmă că după intervenţia spirituală, în următoarele 24 de ore, simt cum entităţile îi posedă, umblă prin ei şi îi „repară”. Deseori ei se simt epuizaţi de intervenţia spiritelor.

În acel complex, denumit Casa de Dom Inacio, există şi o sală de meditaţie şi rugăciune în care pacienţii afirmă că sunt vizitaţi şi atinşi de entităţile vindecătoare. Pe YouTube puteţi vedea clipuri cu acest vindecător.

Anchetatorul american specializat pe fenomene paranormale, Joe Nickell, crede că presupusele intervenții chirurgicale spirituale efectuate de Joao de Deus ca fiind doar iluzii, beneficiile raportate de pacienți nefiind altceva decât efecte placebo.

La sfârșitul anului 2018, Joao a fost raportat pentru abuzuri se*uale în rândul a peste trei sute de femei care i-au cerut ajutorul. Pe 16 decembrie 2018, el a fost arestat. Pe lângă infracțiunile se*uale, Joao de Deus a fost inculpat pentru corupție, influenţarea martorilor și pentru deținere ilegală de arme de foc și muniție. Pe 19 decembrie 2019, el a fost condamnat la 19 ani de închisoare.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock