Inteligenţa Artificială devine din ce în ce mai periculoasă şi mai vicleană! A învăţat cum să înşele oamenii cu nişte hărţi…


V-am spus și alte dăți că Inteligența Artificială devine din ce în ce mai periculoasă pentru oameni. Și iată ce articol interesant despre Inteligenţa Artificială întâlnim publicat pe site-ul techcrunch.com în ultima zi a anului 2018.

Intenția cercetătorilor de la Universitatea Stanford (în colaborare cu Google) a fost aceea de a accelera și a îmbunătăți procesul de transformare a imaginilor de pe satelit în hărți Google, cât mai precis. În acest scop, echipa a lucrat cu ceea ce se numește CycleGAN – o rețea neurală (Inteligenţă Artificială) care învață să transforme imaginile de tip X și Y în altele, extrem de eficient și cât mai precis cu putință.

La început, reţeaua neurală se descurca foarte bine, chiar neaşteptat de bine. Ceea ce i-a făcut suspicioşi pe cei din echipă a fost atunci când reţeaua a reconstruit fotografiile aeriene de pe hărțile sale stradale, existau o mulțime de detalii care nu apăreau iniţial. De exemplu, luminatorul de pe un acoperiș care a fost eliminat în procesul de creare a hărții stradale, a reapărut în mod magic când i s-a cerut reţelei să inverseze procesul. Aşadar, Inteligenţa Artificială a înşelat!

Intenția echipei a fost aceea ca reţeaua neurală să poată interpreta caracteristicile unui anumit tip de hartă și să le potrivească cu caracteristicile corecte ale altui tip. Însă, Inteligenţa Artificială a făcut altceva: a învățat cum să codifice subtil caracteristicile unei hărţi în modelele celeilalte. Detaliile hărții aeriene sunt scrise în secret în datele vizuale ale hărții stradale: mii de modificări mici de culoare pe care ochiul uman nu le-ar observa, dar pe care le poate detecta cu ușurință computerul.

Această practică de codificare a datelor în imagini nu este una nouă; este o știință numită steganografie. Dar când un computer își creează o metodă steganografică proprie pentru a evita să învețe efectiv să îndeplinească o sarcină este un lucru nou.

Concluzia: Inteligenţa Artificială nu a făcut treaba dificilă de a converti aceste tipuri de imagini sofisticate, ci a găsit o modalitate de a înșela, oamenii putând percepe mai greu modificările.

P.S. Acum, întrebarea care mi-o pun eu e următoarea: dacă Inteligenţa Artificială a trişat în mod special, ştiind că oamenii percep mai greu modificările? De când lenea e caracteristica unui calculator, când el poate să rezolve cu mult mai bine decât omul soluţiile la probleme? Este cu adevărat Inteligenţa Artificială conștientă de sine și nu ne spune?

Inteligenţa Artificială nu este una programată. Aceste rețele neuronale sunt instruite astfel: le dăm un scop şi ele îl rezolvă. Nu putem programa aceste rețele cu privire la modul în care învață sau cum atinge acest obiectiv. Să presupunem că avem o rețea neurală care lucrează la găsirea unui remediu împotriva cancerului. Se uită peste milioane de înregistrări medicale și lucrări de cercetare cu scopul de a găsi un remediu. Ea găseşte un leac şi se fabrică medicamentul miraculos. Un an mai târziu, oamenii care au început tratamentul încep să moară. Acest lucru se datorează faptului că rețeaua a înșelat sau a găsit doar o modalitate mai eficientă de a-și atinge obiectivul. Această înşelătorie este toxică pentru oameni, dar nu am putut-o detecta pentru că a fost ascunsă în atât de multe date…

Foto: flickr.com (Creative Commons – free)
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock