Pumnalul faraonului egiptean Tutankhamon are origini extraterestre – spun specialiştii


În 1922, Howard Carter a uimit lumea prin descoperirea „mormântului pierdut” al faraonului egiptean Tutankhamon (dinastia a XVIII-a, secolul al 14-lea î. Hr.), După 3 ani de cercetare asupra conținutului mormântului, Carter a găsit două pumnale lângă mumia faraonului: unul pe coapsa dreaptă, cu o lamă de fier și altul pe abdomen, cu o lamă de aur.

În timp ce pentru majoritatea oamenilor pumnalul de aur pare mai interesant, pumnalul cu lama de fier a fost cel care a atras atenţia arheologilor. În Egiptul antic, mineralele cum ar fi cuprul, bronzul și aurul au fost folosite în mod extensiv încă din mileniul al IV-lea î.Hr., dar, în ciuda cantităților semnificative de minereu de fier din zonă, fierul a fost foarte rar folosit până în mileniul 1 î.Hr. Ca atare, a existat mult timp o dezbatere dacă pumnalul găsit pe coapsa faraonului ar fi putut fi făcut din fierul meteoric, care era foarte venerat de vechii egipteni.

Pumnalul de fier este, cu siguranță, unul foarte frumos. Cu o lungime de 34,2 cm, are o lamă neruginită din fier, un mâner făcut în mare parte din aur fin, terminându-se cu un cristal de rocă. Ca decoraţiuni putem vedea un cap de şacal şi o floare de crini.

Dar este acest pumnal din spațiul cosmic? Oamenii de știință au propus să răspundă la această întrebare într-un studiu recent publicat în revista „Meteoritics & Planetary Science” sub titlul „Originea meteorică a fierului din lama pumnalului lui Tutankhamon”. Autorul principal, Daniela Comelli, și echipa ei de cercetători au folosit o tehnică nedistructivă cunoscută sub numele de fluorescență cu raze X (XRF) pentru a determina compoziția pumnalului.

Analiza efectuată la Muzeul Egiptean din Cairo a demonstrat că cei doi constituenți ai lamei pumnalului sunt fierul (Fe) și nichelul (Ni), cu concentrații minore de cobalt (Co). Și, important, au constatat că nichelul a contribuit cu aproximativ 10,8% din greutatea totală a lamei. Echipa de cercetători a constatat că „raportul Ni / Co din lama pumnalului este în concordanță cu cel al meteoriţilor de pe pământ”. Concluzia lor: „Conținutul ridicat de Ni din lama de fier, împreună cu cantitatea mică de Co și, de asemenea, raportul Ni / Co de circa 20, sugerează o origine extraterestră a pumnalului”.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): onlinelibrary.wiley.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock