Wow! Inteligenţa Artificială a identificat 8 „tehnosemnături” în Univers, care ar putea demonstra existenţa civilizaţiilor extraterestre avansate

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: rawpixel.com (Commons Creative – free)

Astronomii de la SETI au folosit Inteligența Artificială pentru a-i ajuta în căutarea semnelor de viață extraterestră inteligentă. Fondat în Mountain View, California, pe 20 noiembrie 1984, Institutul SETI are ca misiune scanarea în mod sistematic a cerului nopţii, pentru a găsi dovezi că nu suntem singuri în Univers. Una dintre modalităţile în care face acest lucru este găsirea în spaţiul cosmic a semnelor tehnologiei extraterestre (în special obiecte mari, cum ar fi sferele Dyson).

Găsirea acestor „tehnosemnături”, totuși, este ca și cum ai căuta un ac într-un car de fân. Mai recent, însă, progresele în Inteligența Artificială au facilitat munca oamenilor, putându-se astfel identifica posibile semne de interes, pe care oamenii le-ar putea rata cu ușurință. Acum, într-o nouă lucrare, cercetătorii au detaliat descoperirea a 8 potențiale tehnosemnături extraterestre în datele colectate în 2016, care de atunci au fost analizate de un algoritm complex de învățare automată. În total, Inteligenţa Artificială a trecut prin 480 de ore de date colectate de la 820 de sisteme stelare.

Semnalele candidate au fost descrise ca „semnale de bandă îngustă, provenind de la o sursă extraterestră”, deși în prezent rămâne neclar ce le produce. Vor fi necesare mai multe studii și analize suplimentare pentru a confirma sau a exclude semnificația lor.

Oricum, aceste descoperiri demonstrează eficiența utilizării Inteligenţei Artificiale pentru sarcini de această natură, existând toate șansele ca, într-o zi, într-un viitor nu prea îndepărtat, SETI să găsească semnalul care va răspunde odată pentru totdeauna la întrebarea „Suntem singuri în Univers?”

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): articolul ştiinţific „A deep-learning search for technosignatures from 820 nearby stars” / nature.com


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu