Un student a reuşit „să spargă” un cod religios important din secolul al 18-lea


Un student din Glasgow a descifrat un cod stenografic care a rămas o enigmă de secole întregi. Stenografia este o tehnică de scriere foarte rapidă printr-un sistem de scriere simplificat, cu ajutorul căruia se poate nota vorbirea cu viteza cu care este rostită. Textul religios, care a fost scris de teologul baptist Andrew Fuller, a fost notat într-o formă ciudată de stenografie care, până acum, nimeni nu a reușit să îl spargă.

Născut în 1754, Fuller a fost cel mai bine cunoscut pentru fondarea Societății Misionare Baptiste și a câștigat atât de multă celebritate în timpurile sale, încât atât Colegiul Yale, cât și Colegiul din New Jersey i-au oferit doctorate de onoare (deși el le-a refuzat pe amândouă). Fuller a scris multe opere influente, dar operele sale mai vechi au supravieţuit până astăzi doar în forme stenografice. Cheia descifrării lor, s-a dovedit a fi o mărturisire a credinței scrisă de Fuller în momentul primirii sale în pastorația unei biserici din Kettering. Comparând versiunea stenografică a scrierii cu o versiune completă publicată într-o biografie separată, studentul Jonny Woods de la Universitatea din St Andrews a reușit să descifreze cu succes textul.

„Când mi-a spus Jonny că poate citi aceste documente, a fost un moment uimitor”, a spus dr. Steve Holmes, șeful Universităţii „School of Divinity”. „Andrew Fuller este o persoană reprezentativă, aproape „sfântul patron”, a tradiției bisericești din care fac parte; să citesc cuvintele lui pe care nimeni nu le-a citit de când le-a predicat în 1782 – este unul din acele momente pe care le trăiești ca şi academician”.

Având codul de descifrare, acum se fac eforturi pentru a traduce toate scrierile lui Fuller. „Este o onoare să fiu prima persoană care a citit predicile lui Andrew Fuller și să le permit oamenilor să înțeleagă acest incredibil om și poveştile sale uimitoare pe care a vrut să le împărtășească”, a mai spus Holmes.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): bbc.com
Foto: unsplash.com (Commons Creative – free)