Un student a reuşit „să spargă” un cod religios important din secolul al 18-lea


Un student din Glasgow a descifrat un cod stenografic care a rămas o enigmă de secole întregi. Stenografia este o tehnică de scriere foarte rapidă printr-un sistem de scriere simplificat, cu ajutorul căruia se poate nota vorbirea cu viteza cu care este rostită. Textul religios, care a fost scris de teologul baptist Andrew Fuller, a fost notat într-o formă ciudată de stenografie care, până acum, nimeni nu a reușit să îl spargă.

Născut în 1754, Fuller a fost cel mai bine cunoscut pentru fondarea Societății Misionare Baptiste și a câștigat atât de multă celebritate în timpurile sale, încât atât Colegiul Yale, cât și Colegiul din New Jersey i-au oferit doctorate de onoare (deși el le-a refuzat pe amândouă). Fuller a scris multe opere influente, dar operele sale mai vechi au supravieţuit până astăzi doar în forme stenografice. Cheia descifrării lor, s-a dovedit a fi o mărturisire a credinței scrisă de Fuller în momentul primirii sale în pastorația unei biserici din Kettering. Comparând versiunea stenografică a scrierii cu o versiune completă publicată într-o biografie separată, studentul Jonny Woods de la Universitatea din St Andrews a reușit să descifreze cu succes textul.

„Când mi-a spus Jonny că poate citi aceste documente, a fost un moment uimitor”, a spus dr. Steve Holmes, șeful Universităţii „School of Divinity”. „Andrew Fuller este o persoană reprezentativă, aproape „sfântul patron”, a tradiției bisericești din care fac parte; să citesc cuvintele lui pe care nimeni nu le-a citit de când le-a predicat în 1782 – este unul din acele momente pe care le trăiești ca şi academician”.

Având codul de descifrare, acum se fac eforturi pentru a traduce toate scrierile lui Fuller. „Este o onoare să fiu prima persoană care a citit predicile lui Andrew Fuller și să le permit oamenilor să înțeleagă acest incredibil om și poveştile sale uimitoare pe care a vrut să le împărtășească”, a mai spus Holmes.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): bbc.com
Foto: unsplash.com (Commons Creative – free)
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock