Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Tratat de chirurgie de acum 300 de ani: pacienţii muşcau dintr-un lemn pentru diminuarea durerii

80

medicinaCărticica de buzunar „Tratat despre operaţiile chirurgicale”, scrisă de francezul Joseph Charriere în 1712 şi considerată drept un ghid medical vital pentru chirurgii de secol XVIII, a acumulat praf ani de zile într-o casă din Staffordshire, fiind redescoperită abia când a fost oferită spre licitare luna trecută, informează publicaţia Daily Mail .

Unul dintre capitole, de exemplu, le explică grafic chirurgilor ce trebuie să facă când vor să amputeze un picior, îndemnându-i „să taie repede cu un cuţit îndoit înainte să căptuşească ciotul cu pielea rămasă”, şi le recomandă pacienţilor să muşte o bucată de lemn pentru a diminua durerea.

Şi cum chirurgii vremii nu aveau la dispoziţie tehnici de cercetare avansată sau imagistică prin rezonanţă magnetică pentru a le ghida operaţiile, ghidul medical îi sfătuieşte să lase vremea să decidă pentru ei:

„Un anotimp favorabil pentru o operaţie este fie primăvara, fie toamna. Primăvara, sângele se regenerează cu mai multă căldură, în timp ce toamna rămâne calm. Iarna, frigul blochează transpiraţia, iar sângele nu are vivacitatea necesară pentru a anima organismele noastre”. Cu toate acestea, intervenţiile chirugicale au fost extrem de dureroase, uneori chiar fatale din cauza infecţiilor, alcoolul fiind singura alinare până la descoperirea anestezicelor, în 1846, şi a antisepticelor, în 1867: „Dacă rana este doar la nivelul cărnii, puteţi să o clătiţi cu brandy şi să o acoperiţi cu un tampon înmuiat în vin călduţ şi spir vini (denumire asociată etanolului)”.

Orgoni Crystal