Studiu ştiinţific din august 2021: cercetătorii se tem că în viitor Europa şi Nordul Americii pur şi simplu vor îngheţa de frig!


Oamenii de știință avertizează că un sistem-cheie care conduce curenții oceanici, inclusiv celebrul „Gulf Stream”, se află în pericol de a fi deteriorat, în mare parte din cauza schimbărilor climatice cauzate de om, relatează „The Washington Post” (A critical ocean system may be heading for collapse due to climate change, study finds) și ar putea provoca un val de temperaturi extrem de reci în Europa și America de Nord.

Sistemul „Atlantic Meridional Overturning Circulation” (AMOC) este o parte vitală a modului în care funcționează oceanele lumii, transportând apa sărată caldă și mult mai densă de la tropice în nordul Europei, unde se răcește și își face lunga călătorie înapoi în fundul oceanului.

Însă, potrivit unui nou studiu al Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania, publicat în revista „Nature Climate Change”, acest sistem devine din ce în ce mai susceptibil la perturbări. Cercetarea este un semnal de alarmă că efectele drastice ale schimbărilor climatice pot avea în curând unele consecințe noi și foarte grave.

Cercetătorul Institutului Potsdam, Niklas Boers, a analizat secole de date privind nivelul mării și temperatura și a găsit „semnale semnificative de avertizare” că AMOC a evoluat de la condiții relativ stabile la un punct apropiat de o tranziție critică.

Dacă AMOC s-ar opri, potrivit oamenilor de știință o mare parte din Europa și părți din America de Nord ar putea fi scufundate într-o perioadă prelungită de frig extrem, crescând nivelul mării chiar mai departe de-a lungul coastei de est a Statelor Unite.

Ultima dată când AMOC s-a oprit a fost în urmă cu aproximativ 12.000 de ani, din cauza topirii unui lac glaciar masiv. Vremea rece extremă care a lovit Europa atunci a durat aproape un mileniu.

Astăzi, se crede că AMOC se află în pericol, pe măsură ce activitatea umană și gazele cu efect de seră cresc temperaturile mării și „pragul critic este cel mai probabil mult mai aproape decât ne-am fi așteptat”, conform lui Niklas Boers.

Încetinirea AMOC provoacă deja ca Gulf Stream să rămână în urmă, determinând creșterea nivelului mării de-a lungul coastei de est a SUA și dispariția populațiilor de pești.

Nu se știe când gazele cu efect de seră s-ar putea acumula suficient pentru a determina oprirea AMOC-ului. Un studiu din 2016 sugera că AMOC s-ar putea prăbuși până în anul 2300, fără încercări semnificative de reducere a emisiilor de seră până atunci, iar inversarea tendinței ar fi imposibilă.

Comentariu propriu: După ce mass-media principală „ne omoară” de ani de zile cu „încălzirea globală din cauza activităţii umane”, acum ni se spune că, de fapt, în emisfera nordică s-ar putea ca în viitor să fie extrem de frig. Adevărul este următorul: această „încălzire globală” nu este altceva decât o naraţiune prin intermediul căreia se realizează un „război geopolitic”. Schimbările climatice există, însă ele se datorează unui ciclu natural care a existat şi în trecutul Terrei, ele având loc şi pe alte planete din sistemul nostru solar, unde nu există „activitate extraterestră”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock