Specialiştii ne avertizează: în viitorul nu prea îndepărtat s-ar putea ajunge la o „apocalipsă cuantică”! De ce?


Unii oameni de știință cred că formele existente de securitate și criptare a datelor vor deveni în curând învechite. Așa-numita „apocalipsă cuantică” nu este un scenariu tipic de la sfârșitul lumii, ci un moment potenţial în timp în care computerele cuantice devin atât de puternice încât metodele existente de criptare pentru orice lucru (de la parola computerului până la contul bancar), vor deveni ineficiente. Nu va mai conta cât de puternică este parola dvs. sau cât de bine este criptată – un computer cuantic suficient de puternic ar fi capabil să o spargă în câteva secunde.

„Evoluția calculatoarelor cuantice creează o amenințare semnificativă la adresa securității datelor”, a declarat Tim Callan, director la compania de securitate cibernetică Sectigo. „Puterea lor imensă de procesare este capabilă să spargă criptarea cu o viteză mare, lăsând vulnerabile datele importante – de la detaliile contului bancar la dosarele medicale, până la secretele de stat”.

Dar s-ar putea întâmpla un astfel de scenariu și cât de mult ar fi o „apocalipsă”? Este adevărat că există probabilitatea ca tehnologiile de criptare să evolueze, de asemenea, pentru a deveni și mai sofisticate. Câțiva ani mai târziu, este probabil ca băncile, de exemplu, să folosească metode mult mai avansate de securitate – posibil chiar să profite de calculul cuantic. Acestea fiind spuse, sistemele învechite ar fi cu siguranță vulnerabile.

Întrebarea este, de asemenea, cine ar avea acces la computerele cuantice super-avansate? Primele astfel de mașini nu ar fi disponibile publicului larg, de exemplu. Ţinând cont de aceste lucruri, în timp ce computerele cuantice ar putea foarte bine să ajungă la punctul în care ar face ca criptarea de astăzi să fie depășită, nu există nicio garanție că ar duce la o „apocalipsă”. În cele din urmă, însă, doar timpul ne va spune ce se va întâmpla.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): dailymail.co.uk

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock