Răsfoind „Manualul Abonaţilor Telefonici” din Bucureşti (1937), am dat peste nişte maşini de calcul incredibile pentru ziua de azi


Răsfoiam pe site-ul scribd.com Manualul Abonaţilor Telefonici din Bucureşti (1937), când am dat în cadrul listei cu abonaţi, peste subcategoria „Maşini de calculat”. Aici întâlnim numerele de telefon şi adresele unor companii româneşti interbelice care se ocupau cu distribuţia de maşini de calculat, care nu sunt altceva decât anticele calculatoare de acum 80-90 de ani. Răsfoiesc din mica publicitate făcută de aceste companii şi am să vorbesc şi despre câteva maşini de calculat:

* Arithmometra S.A.R. – distribuitor al maşinilor de calculat manuale şi complet automate „Rheinnmetall”, „Hamann” şi „Triumphator”.

Rheinmetall era o marcă germană de maşini de calcul; vedeţi fotografia de la finalul articolului cu un exemplar din 1932, expusă la Muzeul Naţional de Istorie Americană. Hamann Manus este, la fel, un producător german renumit din acele vremuri (vezi fotografia de mai jos). Triumphator era şi el o marcă germană – ceea ce arată că acum 80-90 de ani, germanii dominau piaţa „calculatoarelor mecanice”.

* Calculator S.A.R. – distribuitor al maşinilor de adunat, facturat şi de contabilitate „Burroughs”. Burroughs Corporation a fost un important producător american de echipamente de afaceri. Compania a fost fondată în 1886 ca American Arithmometer Company. În 1986, a fuzionat cu Sperry UNIVAC pentru a forma Unisys. Istoria companiei s-a identificat cu multe dintre evoluțiile majore din domeniul calculului. La început, a produs mașini de calcul, iar mai târziu s-a specializat în registre programabile și apoi în computere. A fost unul dintre cei mai mari producători de calculatoare mainframe din lume, producând și echipamente aferente, inclusiv imprimante.

 

Rheinmetall
Hamann Manus
Triumphator
Burroughs Calculator
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO