Porţi invizibile ca în “Harry Potter”

118

porti invizibileCercetătorii asiatici vor putea crea porţi invizibile de genul celei pe care elevii-vrăjitori din „Harry Potter“ o folosesc pentru a se duce la şcoala de magie Hogwarts.

Folosindu-se de o tehnică numită optică transformaţională, oamenii de ştiinţă au găsit o cale de a modifica traiectoria undelor de lumină, care ar putea permite în viitor crearea unor uşi şi porţi invizibile pentru ochiul uman. Împingând la limită legile reflexiei şi refracţiei, cercetătorii de la Universitatea Hong Kong şi de la Universitatea Fudan din Shanghai au deschis calea spre „o poartă care blochează undele electromagnetice, dar care permite să fie traversată de alte entităţi“, după cum au descris ei conceptul pe care şi-l imaginează.

Este vorba aşadar despre o poartă de tipul celei fictive situate pe peronul 9 şi 3/4 al staţiei londoneze King’s Cross, pe care elevii-vrăjitori din Harry Potter o folosesc pentru a se duce la şcoala de magie Hogwarts.

„Oamenii care ar sta în faţa unei astfel de uşi ar vedea ceva similar unei oglinzi“, a explicat dr. Huanyang Chen, de la Catedra de Fizică a Universităţii Hong Kong, citat de telegraph.co.uk.

Deşi în teorie uşile invizibile sunt posibile, cercetătorii vor trebui să depăşească o serie de inconveniente tehnologice pentru a le introduce în viaţa de zi cu zi. Efectul celui descoperit de oamenii de ştiinţă asiatici este similar celui întâlnit atunci când cineva priveşte peştii aflaţi într-un acvariu, a precizat profesorul de fizică Ulf Leonhardt de la Universitatea St. Andrews. Devierea luminii ca urmare a trecerii acesteia de la aer la sticlă şi apoi la apă face peştii să pară mai mari, aceştia părând că se află în alte zone ale acvariului decât în realitate.