O companie de geoinginerie solară testează în secret blocarea luminii Soarelui cu dioxid de sulf eliberat din baloane


„Make Sunsets” („A face apusuri de soare” în limba engleză) este un mic start-up din SUA, care reprezintă una din companiile private care lansează baloane mari în atmosfera superioară a Pământului. Scopul ei este geoingineria solară – un proces care să blocheze razele Soarelui, pentru a opri progresia schimbărilor climatice. Compania testează deja acest proces, eliberând în atmosferă particule de dioxid de sulf din balon, fără permisiune – iar guvernul mexican a forțat să oprească temporar acest proces, după ce baloanele au fost lansate peste zona mexicană Baja.

În ciuda acestor controverse, „Make Sunsets” și planul său de geoinginerie solară primesc mai mult sprijin decât v-ați aștepta. Dar, suntem noi pregătiți pentru cerul plin cu baloane cu dioxid de sulf?

„Facem nori reflectorizanti, la altitudini mari, biodegradabili, care racesc planeta. Imitând procesele naturale, „norii noștri strălucitori” pot preveni încălzirea globală catastrofală. Mai exact, eliberăm un compus natural prin baloane reutilizabile pentru a crea nori reflectorizanți în stratosferă. Sunt foarte eficiente: 1 gram din norii noștri compensează încălzirea pe care o creează 1 tonă de emisii de CO₂ timp de un an”. Acest lucru putem citi pe site-ul companiei – makesunsets.com.

Sigur, totul sună ca o soluție posibil viabilă pentru o problemă care a provocat temeri puternice și alte emoții în rândul publicului larg. Totuşi, să nu uităm că este vorba de geoinginerie, care implică blocarea Soarelui – un proces care nu are în spate multe dovezi ştiinţifice și care ignoră numeroasele cauze ale schimbărilor climatice care ar trebui abordate mai întâi.

Totuşi, guvernul Mexicului se opune unor asemenea experimente. Recent, Ministerul mexican al Mediului și Consiliul Național al Științei și Tehnologiei au emis o declarație comună prin care anunță interzicerea explicită a acestor tipuri de experimente: „Opoziția față de aceste manipulări climatice se bazează pe faptul că în prezent nu există acorduri internaționale care să abordeze sau să supravegheze activitățile de geoinginerie solară”.

În prezent, există 3 tipuri de geoinginerie solară testate în prezent: iluminarea norilor marini care implică pulverizarea cu sare de mare a norilor situaţi jos deasupra oceanului; subțierea norilor cirus cu particule de aerosoli, astfel încât să capteze mai puțină căldură și injecția de aerosoli stratosferici, care implică pulverizarea aerosolilor precum particulele de dioxid de sulf în stratosferă pentru a reflecta lumina Soarelui înapoi în spațiu. Cel mai cunoscut este dioxidul de sulf – substanţă eliberată după erupțiile vulcanice masive şi se ştie că după o astfel de erupţie, urmează o perioadă de răcire a planetei. Aşadar, în teorie, „Make Sunsets” creează erupții vulcanice controlate.

Însă, jocul de-a erupţiile vulcanice artificiale este unul foarte riscant. Gândiți-vă la cazurile de-a lungul istoriei în care erupțiile vulcanice masive au dus la epoci glaciare. Geoingineria solară ar putea face același lucru sau ar putea face schimbări sporadice în întreaga lume – modificând tiparele de precipitații în unele zone, provocând musoni în altele. Beneficiile nu sunt garantate a fi corecte și benefice pentru toți.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO