Misterul navei exploratorului englez James Cook a fost în sfârşit dezlegat?


Imagine: prelucrare proprie

Arheologii maritimi consideră că este posibil să fi identificat epava navei HMS Endeavour, scrie site-ul livescience.com. Nava a devenit celebră după ce faimosul căpitan Cook a folosit-o în călătoria sa către „țara sudică necunoscută” între 1768 și 1771. Ea a fost prima navă care a ajuns vreodată pe coasta de est a Australiei.

Timp de secole, locul de odihnă al navei a rămas un mister total, dar în ultimii ani a existat un număr tot mai mare de dovezi care să sugereze că ar putea fi, de fapt, una dintre navele care se odihnesc în prezent pe fundul portului Newport, Rhode Island (SUA). Se crede că nava a fost doborâtă de britanici în portul Newport în 1778, într-un efort de a bloca pătrunderea navelor franceze în timpul războiului american de independenţă.

Acum, probele prelevate au fost trimise pentru testare, pentru a stabili dacă nava a fost făcută din lemn de ulm – un indiciu important că aceasta a fost într-adevăr nava căpitanului Cook.

James Cook a fost un explorator, navigator și cartograf englez ce a ajuns la rangul de căpitan în Marina Regală. Cook a efectuat trei expediții în Oceanul Pacific, unde a realizat primul contact european cu coasta estică a Australiei și cu Insulele Hawaii, precum și prima circumnavigare a Noii Zeelande. Cook a fost ucis în Hawaii în timpul unei altercații cu băștinașii în timpul celei de-a treia călătorii de explorare în Pacific în 1779. A lăsat în urmă o moștenire de cunoștințe științifice și geografice ce au influențat succesorii săi.

În timpul primei expediţii în jurul lumii, de 18 luni, James Cook s-a aprovizionat pe nava HMS Endeavour cu 6.000 de bucăți de carne de porc și 4.000 de bucăţi de carne de vită, cu 5 tone de făină, cu 3 tone de ouă, dar şi cu alcool – 40 de tone de bere, 7 tone de coniac și 3 tone de rom.