Misterioasa afacere Ummo

 • 4
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

ummo3Nicio altă înşelăciune în materie de O.Z.N. nu a depăşit în ciudăţenie şi complexitate aşa-numita „afacere Ummo”. Episodul a fost declanşat, se pare, în 1965, când Fernando Sesma, un „contactat”, care patrona Societatea Vizitatorilor din Spaţiul Extraterestru, a pretins că luase legătura cu el, prin telefon, un bărbat care i-a vorbit în spaniolă cu accent străin. Persoana care îi telefonase i-a spus că reprezintă „un ordin extraterestru” şi a refuzat să se întâlnească personal cu Sesma, dar i-a promis că va reveni.

Curând, documente care se pretindea că fuseseră redactate de locuitorii din Ummo – o planetă care, aşa cum se afirma, evolua în orbita stelei Jumma, situată la distanţă de 14,6 ani lumină de soare – au început să parvină, prin poştă, lui Sesma şi tovarăşilor săi. Fiecare document purta tipărit un simbol neobişnuit, care semăna cu semnul plus plasat între două paranteze, prima închisă, ultima deschisă: (+). Deşi astronomia convenţională nu recunoaşte existenţa niciunei planete Ummo şi nici a stelei Jumma, curând discipolii fideli ai acestei ştiinţe, din Europa şi America, şi-au făcut o profesie de credinţă din căutarea lor.

ummo1La 6 februarie, 1966, mai mulţi militari şi doi civili au zărit un obiect mare, care s-a lăsat jos pentru scurt timp într-o suburbie a Madridului. Un martor ocular a observat în partea inferioară a O.Z.N.-ului un simbol ciudat pe care fidelii lui Ummo l-au recunoscut imediat.

Ziarul spaniol Informaciones din 20 mai, 1967, publica un anunţ în cadrul micii publicităţi prin care se informa că la 1 iunie va ateriza în împrejurimile Madridului o navă sosită din Ummo, care va organiza pentru fidelii săi o croazieră pe planeta-mamă! La data respectivă, la San Jose de Valderas, o suburbie a Madridului, mai mulţi cetăţeni au văzut un obiect zburător purtând semnul Ummo. Două seturi de fotografii ale aşa-zisei aeronave s-au dovedit a fi falsuri. Omul cu fotografiile a încercat din răsputeri să camufleze, dar s-a dovedit că toate pozele fuseseră realizate de aceeaşi personaă, un oarecare „Antonio Pardo”, care însă a fost imposibil de identificat. Imaginea în care simbolul se vedea cu claritate nu era mai mare de 8.5 inci în diametru – un simbol model făcut dintr-o farfurie de plastic. După toate aparenţele simbolul a fost desenat în partea de jos a modelului cu un creion special.

În aceeaşi seară, dar mai târziu, la Santa Monica – o altă suburbie madrilenă – mai mulţi cetăţeni au văzut un O.Z.N. coborând spre sol, apoi înălţându-se şi dispărând în întuneric. A doua zi la locul respectiv au fost găsite urme care lăsau impresia că acolo aterizase un obiect zburător. Printre ele s-au găsit nişte cilindri metalici cu capac, înăuntrul cărora se aflau simbolurile Ummo. Curând după aceea, un negustor local a primit o scrisoare semnată „Henri Dagousset” prin care i se cerea ca unul din cilindrii-capsulă să fie trimis lui „Antoine Nancey”. S-a dovedit că niciuna din aceste două persoane nu exista în realitate. Aşa-zisele obiecte extraterestre au fost examinate în laboratoare ştiinţifice, dezvăluindu-se că ele fuseseră confenţionate din materii obişnuite de pe pământ. Un cercetător a opinat că „O.Z.N.-urile” care îşi făcuseră apariţia în cursul celor două incidente au fost în realitate modele dirijate prin radio. Este, poate, semnificativ faptul că ambele apariţii s-au petrecut în apropierea unui aeroport şi a unei şcoli aerotehnice, „două instituţii foarte convenabile pentru a construi, controla şi ascunde un model în formă de disc”.

Între timp, un număr crescând de O.Z.N.-ologi au primit documente din Ummo. La finele deceniului fuseseră adunate peste 600 de documente cuprinzând consideraţii despre ştiinţa, filosofia, politica şi civilizaţia din Ummo. Documentele soseau prin poşta obişnuită, majoritatea purtau ştampila poştei din Madrid, dar alte scrisori fuseseră trimise din Australia, Noua Zeelandă, Anglia, Argentina, Franţa, Cehoslovacia, Iugoslavia şi S.U.A.

Fermierii folosiţi în cadrul acestor comunicări demonstrau că autorii lor aveau educaţie universitară, că erau familiarizaţi cu termeni şi cunoştinţe fizice şi biologice. Dar puţini cititori sofisticaţi s-au lăsat convinşi că documentele cuprindeau teoriile unei rase extraterestre cu inteligenţă adevărat avansată.

Jaques Vallee, un O.Z.N.-olog cu experienţă în astrofizica şi ştiinţa computerelor, observa: „Tehnologia Ummo nu prezintă surprize majore; ea e de fapt o extrapolare inteligentă, care poate fi întâlnită în orice roman ştiinţifico-fantastic. Computerele din Ummo… poate că au părut avansate în comparaţie cu standardul echipamentelor existente în Spania prin anii şaizeci, dar ea este pur şi simplu primitivă în comparaţie cu nivelul aparaturilor din Silicon Valley.”

ummo2Locuitorii de pe Ummo, care semănau în mare măsură cu noi, se zice că ar fi descins din Alpii francezi la 24 aprilie, 1950. De atunci ei urmăresc desfăşurarea vieţii pe Terra, fără a se amesteca. Ei comunică prin telepatie deoarece la împlinirea vârstei de 14 ani coardele lor vocale se atrofiază. Se pare, totuşi, că la telefon pot vorbi, dacă ar fi să-i credem pe martorii care afirmau că primiseră chemări telefonice de la aceştia. Potrivit lui Hilary Evans: „Majoritatea  scrisorilor erau  redactate  în  limba  spaniolă, iar restul în franceză, dar şi acestea erau scrise de un spaniol deoacere uneori, cuvinte franceze erau scrise în grafia spaniolă.”

Ummo a declanşat un adevărat cult cu adepţi în toată lumea. Compilaţii ale documentelor Ummo au fost publicate în spaniolă şi engleză; între timp continuă să apară documente redactate de presupuşii locuitori de pe Ummo. Se consideră că este foarte probabil ca O.Z.N.-ologii spanioli Carlos Borche Cruz şi Ignacio Cabria Garcia să se afle în spatele lui Sesma şi să fie instigatorii acestei înşelăciuni, deşi cercetătorii recunosc că nu au dovezi de a-şi susţine bănuielile.

Ei evidenţiază, totuşi, că după 1950, Sesma a inventat un limbaj cabalistic şi a făcut să circule scrieri despre contactele spaţiale înainte de apariţia lui Ummo, în care erau prezentate concepte şi idei asemănătoare cu ale locuitorilor de pe Ummo, mai târziu. Alţi scriitori au făcut speculaţii „neîntemeiate pe dovezi”, conform cărora Ummo ar fi un experiment sociologic pus la cale de o agenţie secretă de informaţii.


 • 4
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

Lasă un comentariu