Minunatul minaret din Jad


Construit în 1194, minaretul din Jam, localizat în vestul Afganistanului, a intrat în atenţia publicului abia peste câteva secole dintr-un accident. Preţ de câteva sute de ani, doar o mână de păstori şi unii călători rătăciţi au ştiut de existenţa minaretului din Jam, a cărui construcţie a fost încheiată în 1194, în timpul domniei sultanului Ghiyath ad-Din Muhammad. Un aviator rămas anonim a dat de el din întâmplare, în 1930, în timp ce survola o regiune din vestul Afganistanului. La întoarcerea la Kabul, pilotul a făcut publice coordonatele surprinzătorului monument, însă o expediţie pentru găsirea lui a fost iniţiată abia în 1957.

Un istoric afgan şi arheologul francez André Maricq au fost cei care au condus-o, iar pentru a ajunge la minaret au călătorit zile în şir, pe drumuri extrem de anevoioase. I-a întâmpinat unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură islamică din Asia Centrală, un turn înalt de 65 de metri, înconjurat de piscuri şi aflat la confluenţa a două râuri. Modele geometrice şi florale decorează minaretul, iar o inscripţie în scrierea kufică (inventată de un văr al profetului Mahomed) dă detalii despre autorul şi despre data construcţiei.

Motivul pentru care a fost ridicată nu poate fi decât speculat. A făcut parte minaretul dintr-o moschee care astăzi nu mai există? A fost construit ca o dovadă de putere? A fost ridicat pe teritoriul unei capitale legendare, cucerită de mongolii lui Gingis Han?

Descoperirea monumentului a însemnat şi constatarea pericolului de prăbuşire la care este expus, din cauză că unul dintre cele două râuri care curg la baza lui îi subminează stabilitatea. În 1974, arheologul italian Andrea Bruno a demarat un proiect de restaurare a minaretului, întrerupt însă de războiul declanşat de americani, în 2001.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO