„Hereford Mappa Mundi” – una dintre cele mai misterioase hărţi medievale! În ea găsim locaţiile tuturor artefactelor mitice şi biblice…


În 1855, s-au efectuat lucrări de renovare a episcopiei Audley’s Chantry, o catedrală din Anglia, când s-a găsit ceva foarte ciudat sub podea. Era vorba de o piele de vițel, cu o lungime de aproximativ 1,5 metri și o lățime de 1,2 metri și, deși era decolorată și deteriorată, atunci când a fost examinată și restaurată, s-a dovedit a fi o neobişnuită hartă medievală a lumii, una dintre cele mai mari văzute vreodată. Ea a fost numită „Hereford Mappa Mundi”, – o hartă tare ciudată și misterioasă.

Se crede că ea a fost realizată în jurul anului 1285, deși data exactă, precum și originea ei este pusă îndoială și dezbătută. Se știe că întreaga hartă a fost probabil creată de mai mult de un singur autor. Scrisă în negru, roșu, auriu, albastru și verde, harta colorată are peste 500 de ilustrații elaborate cu tot felul de lucruri, inclusiv scene din mitologie și istoria umanității, triburi ciudate din țări îndepărtate, orașe, locuri biblice, inclusiv locația Grădinii Edenului, plante și animale exotice, monștri și creaturi bizare, cum ar fi dragoni și alte fiare mai puțin identificabile, toate acestea fiind redate în detalii complexe.

Lumea este descrisă ca fiind circulară, cu orașul Ierusalim în centru, dar harta este ciudată prin faptul că, în anumite privințe, este foarte precisă, dar în altele este incredibil de greșită și fantastică. De exemplu, Europa și Africa sunt transpuse, iar estul este descris ca fiind în partea de sus a hărții, sudul este în dreapta, vestul este în partea de jos, iar nordul în stânga. Există multe caracteristici geografice indicate greșit sau înfățișate în mod eronat, precum și alte anomalii, o mare parte din acestea, în mod ciudat, nu corespund cunoștințelor geografice din secolul al XIII-lea.

Una dintre cele mai ciudate trăsături ale hărții este aceea că harta arată locațiile tuturor tipurilor de artefacte mitice și biblice pierdute. Printre numeroasele astfel de locații de pe hartă se numără Paradisul, care ar fi localizat în Japonia, Arca lui Noe, Labirintul cretan, Lâna de Aur, Coloanele lui Hercule, Turnul Babel, insula mitică a Sf. Brendan, Ţara lui Gog și Magog, precum şi multe altele.

Bestiarul de pe hartă este, de asemenea, impresionant și ciudat. Aici se pot găsi animale cunoscute, amestecate cu tot felul de monștri fantastici și ciudați; crocodili, cămile sau elefanți sunt înfățișați chiar alături de dragoni, grifoni, unicorni sau triburi de oameni fără cap numiți Blemmye.

Este destul de evident că „Hereford Mappa Mundi” nu a fost niciodată realizată cu intenţia de a fi o hartă precisă pentru a fi utilizată în navigație, ci a fost mai degrabă o operă de artă. A rămas şi rămâne în continuare un mister istoric…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock