Foametea cartofului din Irlanda a făcut peste 1 milion de morţi

3.041 vizualizari

Cartoful fusese introdus în Irlanda la mijlocul secolului al XVII-lea si a devenit în timp scurt cea mai importantă cultură a tării. Cartofii mâncati cu putin lapte si uneori cu varză reprezentau principala hrană a tăranului irlandez.

În anul 1845, o ciupercă parazită pe nume Phythophora infestants, a fost adusă în Irlanda cu vasele venind din America de Nord. Această ciupercă străină era mortală pentru cartofii irlandezi şi a distrus în întregime recolta irlandeză. Rezultatul a fost că fermierii irlandezi şi familiile lor nu au mai avut nimic de mâncare, în afară de câteva grame de mălai, pe care le primeau în cadrul asistentei limitate oferită de guvernul britanic. Populaţia a slăbit tot mai mult şi a început să sufere de înfometare, ceea ce a favorizat apariţia cazurilor de tifos, holeră, dizenterie, febră, pneumonie şi alte maladii provocate de malnutriţie.

Oamenii au început să moară cu miile, iar groparii erau mult prea istoviţi ca să sape mai mult de câţiva centrimetri de la suprafaţa solului. Sicriele costau prea mult şi oricum nu mai erau nici tâmplari care să le facă, astfel că scheletele şi rămăşiţele morţilor erau adesea îngropate în zdrenţele în care trăiseră şi muriseră. Se aproximează că peste 1 milion de oameni au murit vreme de 5 ani (când a existat această foamete), şi tot peste 1 milion de oameni au emigrat în SUA şi Canada în căutarea unui trai de viaţă mai bun.