A existat un război nuclear preistoric în India, cu mii de ani în urmă? Aşa credea savantul Oppenheimer, şi o dovedesc operele străvechi indiene, sticla verzuie din deşert, zonele radioactive şi multe altele…


Imagine: generata de Microsoft Designer

După atacul japonez de la Pearl Harbor din 1941, SUA au declanșat Proiectul Manhattan, un program de cercetare a armelor nucleare. Unul dintre programele din cadrul Proiectului Manhattan a fost Trinity,  condus de fizicianul Robert Oppenheimer. Acesta a avut succes. Pe 16 iulie 1945, americanii au detonat o bombă de test cu plutoniu lângă Alamogordo, New Mexico (SUA). Echivalent TNT: 20 kilotone. Lumina arzătoare de pe cer avea o intensitate de multe ori mai mare decât cea a Soarelui de amiază. Craterul făcut de explozia nucleară Trinity avea 100 de metri lățime și 2 metri adâncime. Înăuntru era un material verde, sticlos, care indicau temperaturi de 1.700 grade Celsius, minimul necesar pentru a topi nisipul în sticlă. Această sticlă radioactivă a fost numită „trinitită” și a fost considerată un material unic, găsit nicăieri altundeva pe pământ. Mai târziu, când a fost întrebat dacă Trinity a fost prima detonare a unui dispozitiv atomic, Oppenheimer a răspuns: „Da, în timpurile moderne”. De atunci, s-a vorbit mult despre cuvintele lui Oppenheimer care ridică întrebarea „Și înainte de timpurile moderne?” Oppenheimer bănuia că a existat un război nuclear preistoric? Dacă a făcut-o, avea un motiv întemeiat.

Interesat de „Bhagavad-Gita”, marea epopee de război indiană scrisă în jurul secolului al II-lea î.Hr., Oppenheimer a început studiile de limba sanscrită pentru a putea citi textul în limba sa originală. În timp ce era profesor, înainte de al doilea război mondial, el cita pasaje din „Mahabharata” în fiecare prelegere la orele sale. Oppenheimer, ca student și profesor de fizică teoretică și termodinamică, a fost probabil captivat de armele și dispozitivele explozive, descrise în detaliu în operele indiene străvechi, atât de precis încât cercetătorii moderni au a fost capabili să facă „reverse engineering” acelor tehnologii.

O secțiune din „Bhagavad-Gita”, numită „Cartea lui Drona”, descrie arme „magice”, numite „astra”, care puteau distruge armate întregi, „făcând ca mulțimi de războinici cu cai, elefanți și arme să fie scuturate ca și cum ar fi fost frunze uscate ale copacilor”. O altă armă a fost descrisă ca producând nori de fum verticali, ondulatorii, care se deschideau consecutiv ca niște umbrele uriașe, amintind de norii masivi de ciuperci în creștere, produși de testul Trinity.

Printre cele mai distructive dintre „astre” a fost „brahmastra”, creată de zeul Brahma – „un singur proiectil încărcat cu toată puterea din Univers. Era o armă necunoscută, un trăsnet de fier, un mesager gigantic al morții care a făcut cenuşă o întreagă rasă. Nu exista nicio apărare care să o poată opri”. Arma a produs „o coloană incandescentă de fum și o flacără strălucitoare ca 10.000 de sori care se ridicau în toată splendoarea. După aceea, cadavrele au fost arse în așa fel încât să fie de nerecunoscut. Le-au căzut părul și unghiile; ceramica s-a rupt fără nicio cauză aparentă, iar păsările au devenit albe… După câteva ore, toate alimentele au fost infectate. Orice țintă lovită de brahmastra era complet distrusă; pământul devenea sterp și lipsit de viață, căci ploile încetară”.

Brahmastra a fost detonată la sfârșitul ultimei 18 zile de luptă de la Kurukshetra. Pandava și-au învins inamicul, Kaurava, cu arma devastatoare, dar puținii Pandava supraviețuitori au descoperit că nu mai era nimic de ocupat și că nimeni nu mai era să conducă. Brahmastra distrusese întreaga societate Kauravas și transformase regiunea (actualul Rajasthan) în deșert. Războiul a marcat, de asemenea, în sistemul vedic, începutul epocii actuale „Kaliyuga”.

La 15 km vest de Jodhpur, un oraș din regiunea Rajasthan de Nord a Indiei, o zonă radioactivă de 5 km pătraţi a fost descoperită în timpul săpăturilor pentru un proiect de locuințe. Sub suprafața solului se afla un strat de praf și cenușă foarte radioactiv, într-un model circular, la fel cu ceea ce se întâmplă sub o detonație nucleară. Proiectul de locuințe a fost anulat, dar întâmplător, în 2016, Organizația Indiei de Cercetare și Dezvoltare pentru Apărare (DRDO) a construit un laborator la Jodhpur în domeniul radioactivităţii.

În Pakistan au fost descoperite ruinele a două orașe antice, Harappa și Mohenjo-Dara. Cele două situri au fost datate în jurul anului 2500 î.Hr. Au început săpăturile arheologice, iar când săpătura a ajuns la nivelul inițial al străzii, au fost găsite 44 de schelete întinse pe străzile străvechi. Un cercetător, David Davenport, a descoperit ceea ce ar fi fost un epicentru de explozie, în a cărei rază de 50 de metri toate obiectele au fost topite și sticlate. Un alt cercetător a raportat că cel puțin un schelet avea de 50 de ori nivelul de radiație care ar fi trebuit să-l aibă. După descoperiri, a existat o tăcere oficială pe această temă, explicațiile vorbind doar de căderi de meteoriți.

În timp ce oficialii și oamenii de știință continuă să caute explicații alternative pentru anomalii precum sticla deșertului, scheletele radioactive, praful nuclear antic și cenușa etc., cea mai simplă explicație este că, la un moment dat în istoria omenirii îndepărtate, dispozitivele radioactive au fost detonate. Dacă există mai multe explicații pentru un mister, cea mai simplă soluție este probabil cea mai apropiată de adevăr.