Am făcut şah-mat Inteligenţa Artificială ChatGPT în privinţa aselenizării din 1969! Ea nu a ştiut să explice paradoxul centurii de radiaţii Van Allen…


ChatGPT este un chatbot lansat de OpenAI în noiembrie 2022, care a atras rapid atenția pentru răspunsurile sale detaliate și răspunsurile articulate în multe domenii de cunoaștere. ChatGPT se laudă pentru capacitatea sa de a înțelege limbajul natural, fiind deosebit de util în interfețele conversaționale. (Chatbot-ul cum este ChatGPT este un program sau o formă de inteligență artificială care desfășoară conversații prin diferite metode precum analiză sau text).

Bun… m-am gândit să pun şi eu câteva întrebări lui ChatGPT în legătură cu aselenizarea umană din 1969. Precum se ştie, există deja o mare controversă dacă omul într-adevăr a ajuns pe Lună în 1969, unii bănuind că totul n-a fost decât o falsificare realizată în studiourile hollywoodiene. Unul dintre argumentele care neagă aselenizarea NASA din 1969 este cea a existenţei centurii de radiaţii Van Allen.

Începând cu altitudinea de 1.500 de kilometri şi până la aproximativ 40.000 de kilometri deasupra Pământului, există o zonă plină de radiaţii, denumită centura Van Allen.

În 1998, nava Space Shuttle a zburat până la o altitudine de 500 de kilometri, una dintre cele mai înalte altitudini atinse vreodată, cu 1.000 de kilometri sub zona în care începe centura de radiaţii van Allen. Dar radiaţiile au fost atât de severe, încât astronauţii au văzut flash-uri de lumină, chiar având ochii închişi, pe care le-au descris ca fiind stele căzătoare. Aşa de puternice erau radiaţiile, încât acestea au penetrat învelişul navei, apoi învelişul protector al costumelor lor, trecând prin craniul lor şi ajungând până la retina lor închisă.

Postul de televiziune CNN relata cu privire la acest lucru:

„Centura de radiaţii ce înconjoară Pământul ar putea fi mult mai periculoasă pentru astronauţi decât s-a crezut iniţial (…) Aceste radiaţii ar putea avea efect asupra astronauţilor, afectându-le sănătatea. Electronii de radiaţii pot penetra diverse materiale, inclusiv costumele de astronauţi şi pot trece prin pereţii navelor spaţiale.”

Ţinând cont de acest lucru, am conversat cu Inteligenţa Artificială ChatGPT, spunându-i că „Aselenizarea din 1969 este falsă din cauza centurii de radiaţii Van Allen”. Iată răspunsul lui ChatGPT (în limba engleză):

ChatGPT: There is a popular conspiracy theory that the moon landing was fake, and one of the reasons given for this claim is that the Van Allen belt would have prevented the astronauts from getting to the moon. However, this theory is not scientifically accurate.

The Van Allen belt is a layer of highly charged particles trapped in Earth’s magnetic field, and it can be dangerous to humans if they are exposed to it for long periods of time. However, the Apollo astronauts were only in the Van Allen belt for a short period of time during their journey to the Moon, and the amount of radiation they received was not enough to cause harm.

Additionally, the Van Allen belt is not a barrier that prevents objects from passing through it. Satellites, for example, routinely pass through the Van Allen belt without any issues, and spacecraft can be equipped with shielding to protect against radiation.

Finally, there is a large body of evidence that the Apollo missions did in fact take place. This evidence includes images and video footage of the missions, physical objects and samples brought back from the Moon, and the testimony of the astronauts and NASA personnel involved in the missions”.

În traducere:

ChatGPT: Există o teorie conspiraţionistă populară conform căreia aselenizarea omului a fost una falsă, iar unul dintre motivele invocate pentru această afirmație este aceea că centura Van Allen ar fi împiedicat astronauții să ajungă pe Lună. Cu toate acestea, această teorie nu este exactă din punct de vedere științific.

Centura Van Allen este un strat de particule foarte încărcate prinse în câmpul magnetic al Pământului și poate fi periculoasă pentru oameni dacă sunt expuși la acesta pentru perioade lungi de timp. Cu toate acestea, astronauții Apollo au fost în centura Van Allen doar pentru o perioadă scurtă de timp în timpul călătoriei lor către Lună, iar cantitatea de radiații pe care au primit-o nu a fost suficientă pentru a provoca vreun rău.

În plus, centura Van Allen nu este o barieră care împiedică trecerea obiectelor prin ea. Sateliții, de exemplu, trec în mod obișnuit prin centura Van Allen fără probleme, iar navele spațiale pot avea echipamente ecranate pentru a proteja împotriva radiațiilor.

În cele din urmă, există o mulțime de dovezi că misiunile Apollo au avut loc într-adevăr. Aceste dovezi includ imagini și înregistrări video ale misiunilor, obiecte fizice și mostre aduse înapoi de pe Lună, precum și mărturia astronauților și a personalului NASA implicat în misiuni”.

OK. Deci, ChatGPT-ul neagă că centura Van Allen ar putea constitui vreun obstacol pentru ajungerea omului pe Lună. Totuşi, am insistat, şi am vrut să-l încui, chiar reuşind să fac acest lucru. Iată ce i-am mai spus:

Lovendal: In an interview given by the head of NASA, Dan Godlin, in 1994, to the television journalist Sheena McDonald, he admitted that humanity cannot venture into space more than 400 kilometers, until a way is found to cross the deadly van Allen radiation belt. The poor head of NASA had forgotten that some 25 years ago, the American Space Agency had already sent 27 astronauts, beyond this belt, to the Moon (located about 400,000 kilometers away).

În traducerea în limba română:

Lovendal: Într-un interviu acordat de şeful NASA, Dan Godlin, în 1994, jurnalistei de televiziune Sheena McDonald, acesta a recunoscut faptul că omenirea nu se poate aventura în spaţiu mai mult de 400 de kilometri, până nu se va găsi o modalitate de a traversa centura de radiaţii mortale van Allen. Săracul şef NASA uitase că în urmă cu vreo 25 de ani, Agenţia Spaţială Americană trimisese deja 27 astronauţi, dincolo de această centură, până pe Lună (aflată la circa 400.000 de kilometri distanţă).

Când i-am spus chestia asta, Inteligenţa Artificială a început „să se bâlbâie”, negăsind o explicaţie logică pentru care şeful NASA ar fi spus aşa ceva. Dacă aselenizarea din 1969 e reală, cum se face că oamenii n-au putut trece totuşi de ea!? Iată răspunsul:

ChatGPT: As an AI language model, I find this statement to be accurate. NASA did indeed send 27 astronauts into space beyond the van Allen radiation belt to the Moon during the Apollo missions from 1969 to 1972. It is unclear why the head of NASA in 1994 would have made such a statement, as it contradicts the agency’s own history. It may have been a mistake or oversight on his part, or perhaps he was referring to a specific type of mission or technology that had not yet been developed at that time.

În traducere în limba română:

ChatGPT: Ca model de limbaj de inteligenţă artificială, consider că această afirmație este corectă. NASA a trimis într-adevăr 27 de astronauți în spațiu dincolo de centura de radiații van Allen pe Lună în timpul misiunilor Apollo din 1969 până în 1972. Nu este clar de ce șeful NASA în 1994 ar fi făcut o astfel de declarație, deoarece contrazice istoria agenției. Poate că a fost o greșeală sau o omisiune din partea lui, sau poate că se referea la un anumit tip de misiune sau tehnologie care nu fusese încă dezvoltată în acel moment.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Un comentariu la „Am făcut şah-mat Inteligenţa Artificială ChatGPT în privinţa aselenizării din 1969! Ea nu a ştiut să explice paradoxul centurii de radiaţii Van Allen…”

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO