Un calculator prea SF să fie adevărat: are doar 0,3 mm dimensiune!


Mai ţineţi minte filmul SF din 1987 – „Innerspace”, în care un soldat din Forţele Aeriene Americane este adus la dimensiuni miniaturale pentru a putea intra în sistemul circulator al unui cobai? Deşi au trecut mai bine de 30 de ani de la acest film SF, avansurile extraordinare ale ingineriei au făcut posibile construirea unor computere atât de minuscule încât încorporarea lor în interiorul țesuturilor vii nu mai este o fantezie a imaginației cuiva.

De exemplu, la începutul anului 2018 o echipă de la Universitatea din Michigan (SUA), condusă de profesorul de inginerie electrică și informatică, David Blaauw, a folosit un procesor eficient din punct de vedere energetic, construit de compania Arm, pentru a ansambla cel mai mic computer din lume. Măsurând doar 0,3 mm pe o parte, dispozitivul reprezintă doar o zecime din mărimea recordului anterior, un calculator alimentat cu energie solară, care nu depășește mărimea unui grăunte de sare.

Deoarece senzorii de temperatură și presiune pot fi încorporați în noul dispozitiv, echipa lui Blaauw prevede că, printre alte aplicații, microcalculatorul ar putea fi implantat în tumori pentru a determina dacă acestea se micsorează după tratamentul cu chimioterapie (studiile arată că tumorile pot avea temperaturi ușor mai ridicate decât țesuturile sănătoase).

Deși dezvoltarea computerelor minuscule este un domeniu incitant, există obstacole care împiedică folosirea acestora pe scară largă în domeniul sănătății precum și în alte sectoare. Una dintre cele mai mari probleme este construirea unor baterii suficient de mici pentru alimentarea dispozitivelor. Pe măsură ce mărimea bateriilor scade, cantitatea de energie pe care o stochează se micșorează dramatic. Bateriile necesare pentru calculatoarele mici sunt semnificativ mai mici decât bateriile convenționale folosite pentru alte dispozitive medicale, cum ar fi stimulatoarele cardiace și implanturile cohleare – și, spune Blaauw, capacitatea lor poate fi de o mie de ori mai mică.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): blogs.scientificamerican.com
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock