Ştiaţi că…se poate muri de inundaţii în deşert? Aflaţi şi alte lucruri inedite despre deşerturi!

10.058 vizualizari

Sahara, cel mai mare deşert în lume?

Foarte mulţi ştim că Sahara este cel mai mare deşert de nisip. Dar afirmaţia nu este chiar corectă. Cu o suprafaţă de 8,7 milioane km2, Sahara este, într-adevăr, cel mai mare deşert din lume, deşi se constituie preponderent din pietre şi într-o mică măsură din nisip.

Cel mai mare deşert de nisip din lume este Deşertul Arabiei sau Rub al-Chali, din peninsula sud-estică arabă. Se întinde pe o suprafaţă de 780.000 km2 şi are dune de până la 300 m înălţime; este una dintre zonele inaccesibile ale lumii. Luând în considerare toate deşerturile arabe, acesta se clasează pe al treilea loc între cele mai mari zone de deşert, după Sahara şi Marele Deşert Australian.

Deşerturile sunt foarte aride?

Fără îndoială, deşerturile sunt aride. Cu toate acestea, sute de oameni s-au înecat în deşert deoarece, pe vreme ploioasă, albiile secate ale râurilor se umplu cu adevărate aluviuni. Altfel, este nevoie de săpături la adâncimi foarte mari pentru a da de apă. La adâncimea de 10.000 m sub Sahara zac milioane de tone de apă subterană.

Deşertul Lut din Iran, locul groazei

Există în lume aflat în centrul Iranului, deşertul Lut, ce are o suprafaţă de circa 160.000 kmp. Cercetătorii au descoperit o regiune în care până acum nu au depistat nicio formă de viaţă animală sau vegetală. De asemenea, acea zonă nici nu a fost populată vreodată de oameni.