Misterele viselor care prevestesc moartea cuiva drag: cazul autentic al scriitorului Ioan Alexandru Brătescu-Voinești


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Ioan Alexandru Brătescu-Voinești (1868 – 1946) a fost un prozator român, faimos pentru povestirile sale, scrise inițial pentru copiii săi. Într-un articol scris de acest autor în „Revista Fundaţiilor Regale” nr.1/01-01-1935, Brătescu-Voineşti ne povesteşte despre un vis premonitoriu avut înainte de moartea tatălui său. Iată ce ne spune autorul:

* Trecusem bacalaureatul, eram student în anul întâi de Medicină. întorsesem de câteva zile de la Târgovişte. Îl lăsasem pe tată-meu la vie, sănătos şi voios. Deşi în vârstă de 71 de ani, cum era mărunţel şi fusese pe vremuri mare vânător, umbla sprinten ca mine.

* Trecuseră 6 zile dela despărţirea noastră, când, într-o noapte, spre ziuă, visez treceam pe uliţa mare, în dreptul caselor noastre. Deodată jumătatea dinspre drum a clădirii se năruie cu un zgomot asurzitor. După potolirea unui nor gros de praf, văd restul casei rămas neprăbuşit. Pe pereţii jumătăţii salonului mare, rămasă în picioare, oglinzile, tablourile şi portretele se clătinau strâmbate; la marginea pereţilor şi a tavanului, tapetele sfâşiate atârnau în zdrenţe. Pianul din salonaş sta jumătate în odaie, jumătate în gol.

* M-am trezit în mijlocul odăii tremurând de groază, încredinţat acest vis simbolic îmi prevestea o nenorocire. A doua zi, pe la ceasurile nouă, am primit o telegramă, prin care eram chemat la Târgovişte. Era la sfârşitul lui octombrie. Am plecat cu primul tren.

* Când am ajuns, l-am găsit pe tatăl meu în agonie. Febră tifoidă, ziceau doctorii. Am intrat, m-am apropiat de patul lui, în jurul căruia erau adunaţi toţi ai casei şi am îngenunchiat. A întins mâna şi m-a mângâiat pe cap a binecuvântare.

* Mama Leanca, o bătrână care ne dădăcise pe toţi, ne-a spus trecem în odaia de-alături. Peste câteva minute a deschis uşa şi înnecată de lacrimi a şoptit: „S-a sfârşit”.

* Cum mi-a venit acest vis? Cine mi l-a trimis? Tatăl meu în clipa în care simţindu-şi sfârşitul chema lângă dânsul ? Trupurile noastre ocupau locuri deosebite şi depărtate în spaţiu. Erau ele legate printr-un fir misterios, pe care nu-l puteam nici vedea, nici pipăi, dar a căruia existenţă o simţeam uneori?

* Pe când eram elev în liceu, adesori spuneam fratelui meu: – Tata e în Bucureşti. – De unde ştii? – Nu l-am văzut, dar simt c-a sosit. Şi peste un ceas ori două, eram chemaţi la cancelarie unde ne aştepta. Da, aşa trebuie fie: pe firul invizibil şi impalpabil care ne lega, tatăl meu, prin acel vis simbolic, îmi vestea sosirea ceasului despărţirii noastre.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO