KGB-ul a trişat un campionat mondial de şah folosindu-se de un hipnotizator

233

sahJucătorii de şah dizidenţi au fost ţinte ale operaţiunilor KGB (serviciile secrete sovietice), menite să-i împiedice să câştige partidele împotriva celor “ortodocşi ideologic”.

În 1978 are loc finala campionatului mondial de şah, între ruşii Anatoli Karpov şi Viktor Korcinoi (acesta din urmă fugind din URSS de regimul comunist). KGB-ul a format o echipă de 18 ofiţeri operativi pentru a încerca să asigure înfrângerea lui Korcinoi. Măsurile active ale KGB s-ar putea să fi determinat rezultatul strâns şi controversat.

După rezultatul egal al primelor 7 partide, timp în care Korcinoi a fost mai bun, Karpov a refuzat să dea mâna cu adversarul său la începutul celei de-a opta. Korcinoi, despre care se ştia că joacă prost când e furios, a pierdut partida. După 12 partide rezultatul era egal, Korcinoi părând să-şi fi revenit în forma cea mai bună.

Pe parcursul următoarelor 5 partide, însă, Korcinoi a fost scos din ritmul sau de prezenţa în primul rând de spectatori a unui hipnotizator rus, Vladimir Zuhar, care l-a privit stăruitor pe tot parcursul competiţiei. După 17 partide, Korcinoi avea 3 puncte mai puţin. La sfârşitul meciului, el a recuperat două şi a pierdut campionatul la un singur punct.