Incredibil! O minge de baschet sfidează legea gravitaţiei, rămânând suspendată pe marginea din faţă a coşului

Într-un meci de baschet masculin dintre reprezentantivele de baschet ale statelor Utah şi Idaho din SUA, s-a întâmplat un lucru absolut incredibil, care sfidează legea gravitaţiei. Jucătorul de baschet Kamil Gawrzydek avea de executat două lovituri de coş. La prima lovitură de coş s-a întâmplat ceva extraordinar: Kamil aruncă mingea înspre coş, mingea loveşte marginea din spate a coşului, şi apoi ricoşează spre marginea din faţă, unde…rămâne pur şi simplu “suspendată” timp de 2 secunde, în această perioadă legea gravitaţiei fiind pur şi simplu anulată! Apoi, mingea, în sfârşit, se hotăreşte să cadă jos.

Videoclipul pe care-l puteţi urmări şi dvs. mai jos a fost analizat de John Fontanella, profesor de fizică la Academia Navală a Statelor Unite şi autorul cărţii “Fizica baschetului”. El a fost şi jucător de baschet în anii 1960. Profesorul a declarat că, după ce a urmărit această înregistrare, e posibil ca mingea să fi avut pe ea un fel de clei sau ca un ventilator de aer condiţionat să fi suflat destul de tare pentru ca mingea să fi rămas în echilibru pe marginea din faţă a coşului. Chiar şi fără aceste cazuri, profesorul Fontanella consideră că teoretic e posibil ca o minge de baschet să rămână suspendată pe marginea din faţă a coşului pe termen nedefinit!

“Teoretic, dacă mijlocul mingii se află direct deasupra mijlocului marginii, poate sta acolo atât timp cât nu este deranjată de ceva”, afirmă profesorul. Cât despre şansele ca un eveniment asemănător să se mai întâmple, Fontanella apreciază că acestea s-ar ridica la 1 la un milion!

Lasă un comentariu