În trecut, oamenii credeau că roșiile sunt otrăvitoare! Abia în secolul al XIX-lea şi-au dat seama că ele sunt bune de consum…


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Vă vine să credeţi sau nu, dar în trecut mulţi oameni se temeau să consume roşii, de teamă că ar fi otrăvitoare. Tomatele primiseră şi numele de „mere otrăvitoare”  deoarece se credea că aristocrații se îmbolnăveau și mureau după ce le mâncau, dar adevărul era că europenii bogați foloseau farfurii de cositor, care aveau un conținut ridicat de plumb. Deoarece roșiile sunt atât de ridicate în aciditate, atunci când sunt plasate pe această veselă specială, legumele scurg plumbul din farfurie, ducând la multe decese din cauza otrăvirii cu plumb. Nimeni nu a făcut această legătură între farfurie și otravă la acea vreme; roșia a fost socotită drept vinovată.

Timp de câteva sute de ani, în Europa se credea că roșiile se consumau cel mai bine în țările mai calde, cum ar fi locul lor de origine – America Centrală. Roșia a fost mâncată de azteci încă din anul 700 d.Hr. și numită „tomatl”; la începutul secolului al XVI-lea, conchistadorii spanioli care s-au întors din expedițiile din Mexic și din alte părți ale Americii au introdus pentru prima dată semințele în sudul Europei. Unii cercetători îl creditează pe Cortez pentru că a adus semințele în Europa în 1519 în scopuri ornamentale. Până la sfârșitul anilor 1800, în climatele mai reci, roșiile erau cultivate exclusiv în scopuri ornamentale în grădini. John Parkinson, farmacistul regelui Iacob I al Angliei și botanistul regelui Charles I al Angliei, afirma că grădinarii englezi cultivau tomatele doar din curiozitate și pentru frumusețea lor.

În SUA, în secolele XVIII şi XIX, tomatele erau cultivate în mai multe regiuni; mulți știau să le cultive, dar nu şi cum să gătească mâncarea. Până prin 1820, sute de rețete de roșii au apărut în periodice și ziare locale, dar temerile și zvonurile cu privire la potențiala otravă a plantei au persistat. În anii 1850, numele de tomate era atât de apreciat încât a fost folosit pentru a vinde alte plante pe piață. În 1897, Joseph Campbell și-a dat seama că roșiile se păstrează bine atunci când sunt conservate și a popularizat supa de roșii concentrată.

Astăzi, roșiile sunt consumate în întreaga lume în nenumărate soiuri. Peste un miliard și jumătate de tone de roșii sunt produse în fiecare an. Şi ele sunt foarte delicioase şi deloc otrăvitoare…