Fabulosul tezaur al Serbiei a fost ascuns în România, în peştera Izverna?


Milan Obrenovici a fost un celebru conducător al Sârbiei între 1868 şi 1889. El s-a născut în Moldova, la Mărăşeşti, în august 1854, mama sa fiind Elena Maria Catargiu (cunoscută ca şi Maria Obrenovici). Interesant că Elena Catargiu a fost amanta domnitorului Al. I. Cuza, cu care a făcut 2 copii.

La un moment dat, Milan Obrenovici s-a certat cu fratele său, Mihai, pe chestiuni de putere; s-a hotărât să-şi ducă bogăţiile către Polonia (multe bijuterii, perle, diamante). Dar, ceva l-a făcut să se răzgândească şi a hotărât să-şi ascundă comoara undeva în România, zona Valea Perilor (subcarpaţii gorjeni) – Munţii Cerna, în judeţele Gorj – Mehedinţi de azi. Unde mai exact? Într-o peşteră, pe sub care curgea un izvor.

Referitor la locaţia peşterii, se cunoaşte următoarea descriere: „La gură, peştera era largă de putea să intre în ea un car cu fân. La uşa ei, era o piatra care semăna cu un străjer. Prin galeria principală, largă de 6 metri şi înaltă de 8 metri curgea izvorul. Acolo era o piatra mare în forma de cizmă, de la care porneau cele două galerii”.

Legenda spune că militarii sârbi, ajutaţi de zidari, ar fi lucrat 3 ani pentru a amenaja peştera unde să fie ascunsă comoara. Peştera ar fi fost zidită cu un zid gros de vreo 2 metri, în galeria principală, iar acesta a obturat izvorul şi acolo s-a format un lac. Galeriile au fost zidite în formă de cameră la amândouă capetele şi aici s-a îngropat cea mai mare cantitate de aur. În camera 3 s-ar fi îngropat coroana, sabia, costumul de voievod, perlele şi diamantele, iar în camera 4 s-au băgat armele şi ceva aur.

Din toată descrierea, pare a fi vorba de peştera Izverna, situată în Munţii Mehedinţi, la o altitudine de 390 de metri. Peștera este foarte dificil de explorat datorită sifoanelor, galeriilor și lacurilor subterane. După 1990, celebrul explorator Jacques-Yves Cousteau a venit aici cu echipa sa de speologi și scafandri autonomi, ocazie cu care s-a realizat un film documentar.

După ce şi-a pus la adăpost comoara, Obrenovici a ucis toţi martorii, 300 de soldaţi şi zidari. Se pare însă că a scăpat doar un paznic, care a povestit ce s-a întâmpla, de la el ştiindu-se de comoară.

Comoara lui Obrenovici a fost căutată şi prin anii ’80, sub supravegherea Securităţii. Se spune ca ar fi venit chiar Ilie Ceauşescu pwntru a superviza lucrările. S-a săpat până prin 1989, dar comoara tot nu s-a găsit…

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock