Fabulosul tezaur al Serbiei a fost ascuns în România, în peştera Izverna?


Milan Obrenovici a fost un celebru conducător al Sârbiei între 1868 şi 1889. El s-a născut în Moldova, la Mărăşeşti, în august 1854, mama sa fiind Elena Maria Catargiu (cunoscută ca şi Maria Obrenovici). Interesant că Elena Catargiu a fost amanta domnitorului Al. I. Cuza, cu care a făcut 2 copii.

La un moment dat, Milan Obrenovici s-a certat cu fratele său, Mihai, pe chestiuni de putere; s-a hotărât să-şi ducă bogăţiile către Polonia (multe bijuterii, perle, diamante). Dar, ceva l-a făcut să se răzgândească şi a hotărât să-şi ascundă comoara undeva în România, zona Valea Perilor (subcarpaţii gorjeni) – Munţii Cerna, în judeţele Gorj – Mehedinţi de azi. Unde mai exact? Într-o peşteră, pe sub care curgea un izvor.

Referitor la locaţia peşterii, se cunoaşte următoarea descriere: „La gură, peştera era largă de putea să intre în ea un car cu fân. La uşa ei, era o piatra care semăna cu un străjer. Prin galeria principală, largă de 6 metri şi înaltă de 8 metri curgea izvorul. Acolo era o piatra mare în forma de cizmă, de la care porneau cele două galerii”.

Legenda spune că militarii sârbi, ajutaţi de zidari, ar fi lucrat 3 ani pentru a amenaja peştera unde să fie ascunsă comoara. Peştera ar fi fost zidită cu un zid gros de vreo 2 metri, în galeria principală, iar acesta a obturat izvorul şi acolo s-a format un lac. Galeriile au fost zidite în formă de cameră la amândouă capetele şi aici s-a îngropat cea mai mare cantitate de aur. În camera 3 s-ar fi îngropat coroana, sabia, costumul de voievod, perlele şi diamantele, iar în camera 4 s-au băgat armele şi ceva aur.

Din toată descrierea, pare a fi vorba de peştera Izverna, situată în Munţii Mehedinţi, la o altitudine de 390 de metri. Peștera este foarte dificil de explorat datorită sifoanelor, galeriilor și lacurilor subterane. După 1990, celebrul explorator Jacques-Yves Cousteau a venit aici cu echipa sa de speologi și scafandri autonomi, ocazie cu care s-a realizat un film documentar.

După ce şi-a pus la adăpost comoara, Obrenovici a ucis toţi martorii, 300 de soldaţi şi zidari. Se pare însă că a scăpat doar un paznic, care a povestit ce s-a întâmpla, de la el ştiindu-se de comoară.

Comoara lui Obrenovici a fost căutată şi prin anii ’80, sub supravegherea Securităţii. Se spune ca ar fi venit chiar Ilie Ceauşescu pwntru a superviza lucrările. S-a săpat până prin 1989, dar comoara tot nu s-a găsit…