Din secretele asasinării de către Mossad a doi terorişti fioroşi


Imagine: prelucrare proprie

Ne aflăm pe 12 februarie 2008 în Damasc, Siria, ora 19. Centrul Cultural Iranian din capitala Siriei organiza festivităţile pentru sărbătorirea a 30 de ani de la Revoluţia islamică iraniană din 1978. Din sediul centrului ieşea un bărbat, care se îndrepta spre maşina lui, Mitsibushi Pajero, care era, de fapt, închiriată. El nu ştia însă că o bombă era amplasată chiar în maşina sa. Aceasta explodă şi bărbatul muri instantaneu.

Cine era persoana respectivă, al cărei trup fusese spulberat? Nimeni altul decât un cunoscut terorist, pe numele lui Imad Fayez Mughniyeh, membru fondator al Organizaţiei islamice Jihad din Liban şi nr.2 în organizaţia teroristă Hezbollah. El a fost descris ca un „tactician militar strălucit”, însă se afla pe lista de terorişti ai Uniunii Europene, iar SUA pusese o recompensă de 5 milioane de dolari pe capul lui. Mughniyeh a fost făcut responsabil pentru numeroase atacuri teroriste, ca de exemplu atacul asupra Ambasadei Americane din Beirut sau atacul asupra Ambasadei Israelului din Argentina.

Cine a fost responsabil pentru uciderea teroristului? Conform cotidianului Washington Post, care citeşte surse din serviciile secrete americane, Mughniyeh a fost ucis de o operaţiune comună Mossad – CIA.

Pe 19 ianuarie 2010, într-o cameră din Hotelul Al-Bustan Rotana din Dubai a fost găsit cadavrul unui bărbat de 49 de ani. Se pare că el a fost drogat, electrocutat şi apoi sufocat cu o pernă. Numele bărbatului? Mahmoud al-Mabhouh, unul din comandanţii de top al organizaţiei militare teroriste Hamas. Poliţia din Dubai a acuzat Mossad-ul de organizarea asasinatului. Este probabil versiunea cea mai apropiată de adevăr, din moment ce în 2010 a izbucnit un scandal internaţional legat de folosirea unor paşapoarte false din Irlanda şi Marea Britanie, motiv pentru care Irlanda a expulzat un diplomat israelian (vedeţi ştirea de pe cotidianul „The Telegraph”).

Acestea sunt doar 2 exemple de implicare a temutului serviciu secret israelian Mossad în organizarea de asasinate împotriva unor lideri bănuiţi de terorism. Ca întotdeauna, când sunt întrebate, autorităţile israeliene refuze să comenteze aceste bănuieli. Generalul Meir Amit, fost director al Mossad-ului, a stabilit nişte „reguli” pe care serviciile secrete israeliene trebuie să le respecte în executarea asasinatelor:
– Nu vor fi ucişi lideri politici, oricât de extremişti ar fi. Aceștia trebuie „rezolvaţi” din punct de vedere politic.
– Nu va fi ucisă familia unui terorist decât dacă şi ea este implicată direct în terorism.
– Fiecare execuție trebuie aprobată de prim-ministru.