Ce se întâmplă pe planeta noastră, referitor la schimbările climatice şi la ce poate urma? Există o serie de factori care contribuie la schimbările geoclimatice ce au loc pe Terra la ora actuală:
1. Schimbări abrupte ale climei – efecte principale:
a) Topirea calotelor polare, mai ales cele nordice;
b) Temperaturi extreme zi-noapte, iarnă-vară;
c) Vânturi extreme şi fenomene meteo atmosferice de intensitate anormal de mare;
d) Inundaţii extreme;
e) Ierni severe şi lungi în emisfera nordică, urmate de o primăvară rece, ploioasă cu inundaţii şi grindină;
f) Vijelii anormale.
2. Activitate vulcanică exagerată – efecte principale:
a) Creşterea numărului de erupţii, a duratei şi intensităţii acestora de 100 ori în ultimii 25 de ani; de exemplu, numărul de vulcani activi a crescut de la câteva sute în 1990 la peste 1500 în 2004. Să amintim de vulcanul din Filipine care a erupt în 1991 aruncând peste 20 miliarde de tone CO2, SO2 în atmosferă, cauzînd perturbări climatice globale timp de 2 ani. Temperatura a crescut cu două grade.
3. Creşterea exagerată a numărului de cutremure – datorate acestei activităţi vulcanice si a intensităţii maxime de la gradul 8 Richter în 1990 la gradul 9 Richter în 2004. Pe data de 26 decembrie 2004 ora 8.00 un cutremur de grad 9 Richter a lovit în zona Oceanului Indian producând pagube imense. În următoarele 9 zile au avut loc peste 2500 de replici ale acestui cutremur dintre care peste 50 au fost de grad mai mare de 5. Au urmat apoi temperaturi extreme – în Argentina peste +40 grade, SUA sub minus 30 şi viscole de magnitudine F1 + tornadă în Brazilia.
Efectele sale au fost:
– Pământul şi-a mărit viteza de rotaţie, ceea ce a condus la scurtarea duratei unei zile cu 0,3 microsecunde;
– Axa de rotaţie a Pământului s-a înclinat cu câteva secunde de grad şi s-a mutat cu 5 cm pe direcţia cutremurului;
– Insula Sumatra s-a deplasat (împreună cu placa tectonică aferentă australo-antarctică) cu 24 de metri.
3. Scăderea câmpului magnetic terestru – efecte principale:
a) O posibilă schimbare de polaritate în următorii 300 sute de ani, care va dura cel puţin câteva secole în care planeta va fi lipsită de câmp. Radiaţiile cosmice micrometrice vor arde totul în jur asemenea unui cuptor cu microunde deschis la maxim.
b) Creşterea în prezent a actelor de sinucidere, criminalitate, vandalism, terorism, război, presupusă a se afla în legătură cu acest câmp.
c) Migraţia polilor: datorată scăderii masei polare a calotelor.
4. Schimbarea unghiului axei de rotaţie a Pământului – efecte:
a) Apariţia de tsunami de 1 km înălţime;
b) Apariţia de noi insule şi scufundarea altora;
c) Creşterea exagerată a numărului de cutremure şi a intensităţii acestora.
În ultimii ani, astrofizica a descoperit câteva anomalii ce se petrec în structura celor trei dimensiuni. Este vorba de felul în care timpul, ca efect al mişcării corpurilor cereşti, se dilată sau se comprimă. O descoperire făcută în deceniul 9 al secolului trecut a pus în evidenţă faptul că întregul sistem solar se deplasează pe o traiectorie în formă de spirală, către steaua Vega. Datorită acestei deplasări prin spaţiul cosmic, sistemul solar va traversa o zonă de radiaţii fotonice intense, numită Centura Fotonică. Ca urmare, cercetările efectuate asupra parametrilor planetei au demonstrat cîteva realităţi tulburătoare. Una dintre ele face referire la modul în care „curge” timpul.
Deşi ceasurile arată peste tot în lume că trec 24 de ore, în realitate, toţi oamenii simt că timpul lor interior trece mult mai repede. Adică timpul real s-a scurtat, ajungând în prezent la doar 16 ore…