Pe zidul unei biserici distruse pe jumătate din localitatea bizantină Shivta (Israel), arheologii au descoperit portretul lui Iisus Hristos, care diferă semnificativ de viziunea creștină tradițională.
Shivta a fost o localitate mare din perioada bizantină, care, la un moment dat, în secolele 5-6 avea trei biserici creştine. Apoi, zona a decăzut considerabil în perioada islamică timpurie (secolele 7-9), fiind apoi abandonată până la redescoperirea ei din secolul al XIX-lea.
Biserica nordică datează din secolul al V-lea sau al VI-lea. O pictură în peretele bisericii a atras atenţia specialiştilor; din păcate, din cauza păstrării ei în condiţii necorespunzătoare, pictura s-a deteriorat. Însă, în ciuda stării sale fragmentare, ea dezvăluie un chip al unui bărbat tânăr. Chipul are păr scurt şi creţ, o față lungă, ochi mari și un nas alungit. Gâtul și partea superioară sunt, de asemenea, observabile. În stânga chipului este vizibilă o altă față mult mai mare, înconjurată de un halou.
Urmele de vopsea din absidă sugerează că aceste fețe fac parte dintr-o scenă mai mare, care ar putea conține şi alte chipuri. Locația scenei – deasupra cristelniţei – sugerează că ar fi vorba de botezul lui Iisus Hristos. Astfel, acest chip cu părul scurt şi creţ îl portretizează pe Iisus Hristos, în timp ce fața din stânga este cea mai probabilă a lui Ioan Botezătorul, cel care, conform Bibliei, l-a botezat pe Iisus.
Iată cum avem un nou chip al lui Iisus, şi nu cel cu care am fost obişnuiţi, cu păr lung…