„Scufiţa Roşie” – o binecunoscută poveste pentru copii – are cel puţin 3.000 de ani vechime

  •  
  •  
  •  
  •  

Ca şi copii, ne amintim de multe povestiri frumoase ca „Alba ca zăpada și cei șapte pitici”, „Cenușăreasa” sau „Frumoasa din pădurea adormită”. Totuşi, între aceste povestiri, una se distinge, datorită caracterului ei mai „întunecat” – şi anume e vorba de „Scufiţa Roşie”.

Versiunea populară a acestei povestiri ne prezintă o fetiță cu o mantie roșie (în conformitate cu versiunea Perrault) sau cu o bonetă/scufie în loc de mantie (conform versiunii fraţilor Grimm). Într-o zi, ea merge să-și viziteze bunica bolnavă și este abordată de un lup căruia, naivă fiind, îi spune încotro se îndreaptă. Lupul o ia înainte și se duce la casa bunicii, unde o mănâncă. Apoi, el se deghizează ca şi bunică şi o aşteaptă pe fată, care este şi ea atacată şi mâncată. Apoi lupul adoarme, iar un vânător aflat întâmplător în apropiere, auzind sforăiturile lupului, intră în casa bunicii. El își dă seama imediat de cele petrecute și ia o foarfecă mare și taie burta lupului ca să le scape pe cele două nefericite, scufița și bunica ei, care abia mai respirau în burta animalului și umple burta lupului cu pietre. Fericiți, iau masa împreună și se înfruptă din bucatele aduse de Scufița Roșie.

Originile „Scufiţei Roşii” se întorc în secolul al X-lea în Franța, de aici ajungând în zona Italiei, care au creat câteva versiuni cu același titlu – „Povestea bunicii”. Aici, lupul este înlocuit de un căpcăun, care o imită pe bunică. Într-o versiune a povestirii, scufiţa este rugată de lup să-și scoată hainele și să le arunce în foc.

Dr. Jamie Tehrani, antropolog cultural, a găsit mai multe variante ale „Scufiţei Roşii”, care datează de aproape 3.000 de ani. Potrivit lui, cel puțin în Europa, cea mai veche versiune este o fabulă greacă din secolul al VI-lea î.Hr., atribuită lui Esop. În China și Taiwan există o poveste care seamănă cu „Scufiţa roşie”. Se numește „Bunica tigrului” și datează din dinastia Qing (1644-1912). Motivul, ideea și personajele sunt aproape identice, dar apare un tigru în loc de lup.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu