Maşina de fantome a lui Edison… A reuşit marele inventator să construiască un dispozitiv prin care să vorbească cu morţii?


„Lucrez de ceva timp în a construi un aparat pentru a vedea dacă e posibil de a comunica cu personalităţile care au părăsit această lume”. Acestea sunt şocantele cuvinte ale marelui inventator Thomas Edison, într-un interviu acordat în octombrie 1920, lui „The American Magazine”. Şi, în zilele acelea, atunci când Edison vorbea, oamenii ascultau. Oricum am lua-o, Thomas Edison a fost un superstar în vremurile sale, un inventator strălucit în timpul Revoluţiei Industriale. Supranumit „Vrăjitorul din Menlo Park”, Edison a fost unul dintre inventatorii cei mai prolifici din istorie, deţinând numai puţin de 1.093 patente doar în Statele Unite. Edison a fost responsabil pentru crearea sau dezvoltarea mai multor dispozitive care au schimbat modul în care oamenii trăiau, ca de exemplu becul electric, camera de filmat, proiectorul sau fonograful.

Aşadar, a inventat Edison o „maşină fantomă”, adică o maşină pentru a vorbi cu cei morţi? Mult timp s-a speculat în cercurile paranormale faptul că Edison chiar a reuşit în a crea un astfel de dispozitiv, dar el s-ar fi pierdut. Totuşi, nu s-au găsit prototipuri sau scheme cu privire la această maşină-fantomă. Aşadar, a reuşit Edison s-o construiască sau nu?

Într-un alt interviu dat de acelaşi Edison, publicat în aceeaşi lună şi an, dar în altă revistă, „Scientific American”, marele inventator declară: „Mă gândesc de ceva timp la o maşină sau aparat prin care s-ar putea intra în legătură cu personalităţile care au trecut într-o altă existenţă sau sferă.”

Deci, în două interviuri realizate în jurul acelaşi timp, avem două citate foarte similare, unul în care Edison spune că el „lucrează la construcţia” dispozitivului, iar în altul în care afirmă că „se gândeşte” la acest aparat. Oarecum contradictoriu, în articolul din „Scientific American” se mai spune că aparatul lui Edison s-ar afla deja în stadiul experimental, ca şi cum ar exista deja un prototip. În acelaşi faimos interviu din „Scientific American”, Edison mai spune următoarele: „Nu pretind că aceste personalităţi au trecut într-o altă existenţă sau sferă, pentru că nu ştiu nimic despre acest subiect, şi niciun om nu poate şti. Dar, există posibilitatea de a construi un aparat prin care personalităţile din altă existenţă sau sferă, dacă vor dori să intre în contact cu noi, în această existenţă sau sferă, vor avea o modalitate mai bună de a se exprima, decât prin intermediul maselor ouija sau a contactelor cu mediumuri.”

Totul rămâne doar un mister nerezolvat…Şi nu vom şti niciodată dacă Edison chiar a reuşit s-o facă, dar a ţinut ulterior ascunsă invenţia sa.


Lasă un comentariu