În 1827, acum aproape 200 de ani, englezii se plimbau cu un autobuz-monstru, fără cai, ce mergea cu viteza de 17 km/h


Imagine generata de Microsoft AI

Iată, pe scurt, cum s-a petrecut prima cursă din lumea autobuzului. În primăvara anului 1827, pe șoseaua Londra-Bath apăru un vehicul de un tip complet necunoscut, care stârni panică printre localnici. Închipuiți-vă un fel de locomotivă ce scotea fum dintr-o dată pe 5 coșuri, și care producea un uruit îngrozitor din cauza frecării roților sale de fier cu caldarâmul. Mașina, care reprezenta primul autobuz din lume, fusese construită de englezii Trevithick și Guerney și în ziua aceea de 5 aprilie 1827 inaugura primul ei traseu, voiaj care însă nu s-a petrecut fără peripeții.

După 4 ore de drum, vehiculul a sosit la Reading străbătând deci 68 de km, viteza de 17 km/h fiind destul de onorabilă pentru acele vremuri. Aici călătorii autobuzului au fost nevoiți să aștepte vreo 5 ore, timp în care se reparară cele două lanțuri de transmisiune care se rupseseră.

Pornind mai departe, autobuzul intră în orășelul Melksham. Aici se petrecu un incident care puse în pericol însăși viața călătorilor. Un câine, văzând namila ce se apropia, țâșni de lângă o căruță și lătrând cu furie se aruncă chiar sub roțile mașinii, fiind strivit. Țăranii, revoltați de moartea animalului, înconjurară autobuzul și-i amenințară pe călători, aceștia scăpând numai datorită intervenției rapide a poliției. Pentru a evita noi incidente, la Devizes, următoarea localitate de pe traseu, autobuzul intră in oraș… tras de 6 cai!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock