Grootslang, şarpele-monstru din Africa de Sud care păzeşte comorile. Poate fi legenda sa adevărată?

  •  
  •  
  •  
  •  

În Africa de Sud, în apropierea unei zone neospitaliere, denumită Richtersveld, se află un sistem de peșteri și caverne adânci, care se presupune că s-ar conecta la ocean și ar adăposti o mulţime de diamante și alte comori. Dar, aceste comori, conform legendelor locale, ar fi păzite de un monstru – Grootslang (Grote Slang), adică “șarpe mare” în limba afrikaans.

Se spune că Grootslang măsoară aproximativ 12-15 de metri, având un corp de elefant și un gât și o coadă lungă de șarpe. Legenda spune că monstrul face parte dintr-o specie care a fost creată de zei, având trăsături de elefanți și șerpi, dar s-a dovedit a fi prea puternică, astfel încât s-a hotărât să se creeze două animale diferite: elefanții și șerpii. Totuşi, un exemplar a scăpat și continuă să se ascundă în sistemul de peşteri din Africa de Sud.

Potrivit legendelor, Grootslang este o fiară care prețuiește comorile, oferindu-se să negocieze viețile oamenilor în schimbul acestor comori. Deși nimic din toate acestea nu par a fi lucruri reale, există relatări care spun altceva. În 1867 exploratorul Hans Sauer a văzut un șarpe negru uriaș, de aproape 30 de metri lungime, care trecea prin râul Orange din provincia Eastern Cape. Într-o altă relatare din 1899, un comerciant pe nume Kinnear traversa râul Orange, provincia Northern Cape, când, la fel, un șarpe negru şi gigantic s-a prăbușit lângă barca sa.

Unele relatări foarte interesante au fost făcute de aventurierul și exploratorul Fred C. Cornell, care a avut prima sa întâlnire cu monstrul-şarpe în 1910. A doua întâlnire a avut loc în 1920, iar Cornell va scrie despre aceasta în cartea sa intitulată “The Glamour of Prospecting: Wanderings of a South African Prospector in search of copper, gold, emeralds, and diamonds“, în care putem citi următoarele:

“Ghidul mi-a spus că în mijlocul râului, se afla o piatră mare în care îşi avea casă un șarpe uriaș (“Groot Slang”), prezenţa căruia nu era sigură pentru noi sau pentru caii noştri. Am auzit mai demult de acest șarpe; câțiva bărbați localnici spun că l-au văzut. Se crede că acest şarpe ia vitele de pe maluri, iar băstinaşii se tem de el (…)  Dimineața am descoperit că o mare piatră se ridica în centrul râului. Părea a fi de granit (…) Am pus dinamită şi am detonat piatra (…) N-am văzut niciun şarpe pe acolo”.

Da, ați citit corect: Cornell a încercat să folosească dinamita pentru a încerca să omoare creatura, dar fără succes. Interesant este că în anul 1917 aflăm povestea unui explorator, Peter Grayson, care a făcut o expediţie în zonă, în căutarea diamantelor, spunând: “Sunt hotărât să mă întorc în Anglia, ori ca om bogat ori mort”. Grayson a intrat într-o peșteră, dar nu a mai reuşit să iasă niciodată. A fost ucis de Grootslang?

În 1945, Lawrence G. Green, în cartea sa intitulată “Acolo unde oamenii încă mai visează”, spune următoarele: “Marele șarpe al râului Orange este ceva mai mult decât o legendă. Oamenii care trăiesc în apropierea râului au trimis scrisori ziarelor locale, declarând că au văzut monstrul (…) În mintea localnicilor, rămâne un “Mare Șarpe”, de temut”.

Iată că avem o nouă legendă, care nu se ştie dacă este sau nu adevărată…


  •  
  •  
  •  
  •  

Adblock Detectat

Intretinerea acestui site este una costisitoare. Singurele venituri care ne sustin activitatea sunt din publicitatea on-line. Browserul dvs. are instalat un ad-blocker care nu permite afisarea acestora. Pentru citirea articolului, va rugam sa dezactivati modulul Adblock (whitelist / Pause on this site). Va multumim pentru intelegere!

Refresh Page