Churchill, rasistul:”Sunt de acord cu folosirea gazelor toxice împotriva triburilor de sălbatici”

117

churchill25Calităţile lui Churchill (fostul mare prim-ministru al Marii Britaniei) de politician şi orator au fost unanim recunoscute şi nu-i de mirare că, într-un sondaj realizat de BBC, Winston Churchill a fost declarat „cel mai mare britanic al secolului XX”. Nu există niciun dubiu că retorica sa, cultura sa vastă, îl situează deasupra oricărui alt politician contemporan şi mulţi cunosc cel puţin două dintre nenumăratele sale vorbe de duh.

Şi totuşi, acest laureat al premiului Nobel pentru Literatură, acest eliberator al popoarelor de sub opresiunea hitlerista sau japoneză, nu a fost cu nimic mai puţin rasist decât marele său duşman, Hitler. „Nu admit că pieilor roşii din America sau populaţiei negroide din Australia li s-ar fi făcut un mare rău din cauză că o rasă superioară, cea albă, le-a luat locul”. Nu, nu este un fragment din Mein Kampf, ci declaraţia lui Churchill la lucrările Comisiei Regale asupra Palestinei, din 1937.

Ca preşedinte al Consiliului Aviaţiei, el era şi mai tranşant: „Nu înţeleg discuţiile despre folosirea gazelor de luptă. Sunt total de acord cu folosirea gazelor toxice împotriva unor triburi de sălbatici.”