Celţii din Marea Britanie provin dintr-un trib de pescari iberici, care au ajuns acolo în urmă cu 6.000 de ani


O echipă de la Universitatea Oxford a descoperit că celții, populația indigenă a Marii Britanii, sunt descendenți dintr-un trib de pescari iberici care au traversat Golful Biscaya în urmă cu 6.000 de ani. Analiza ADN-ului dezvăluie că celţii au o „amprentă genetică” aproape identică cu cea a locuitorilor regiunilor de coastă ale Spaniei, ai căror strămoși au migrat spre nord între anii 4.000 și 5.000 î.Hr.

Descoperirea, făcută de Bryan Sykes, profesor de genetică umană la Universitatea Oxford, va anunța o schimbare în înțelegerea științifică a identității britanice. Se credea că persoanele de origine celtică descindeau din triburi din Europa Centrală. Profesorul Sykes, care va publica în curând prima hartă ADN a Insulelor Britanice, a declarat: „În urmă cu aproximativ 6.000 de ani, ibericii au dezvoltat ambarcațiuni oceanice care le-au permis să urce pe Canalul Mânecii. Înainte de sosirea lor, existau câțiva locuitori umani în Marea Britanie, dar doar câteva mii la număr. Acești oameni au fost ulterior incluși într-un trib celtic mai mare… Majoritatea oamenilor din Insulele Britanice sunt de fapt descendenți ai spaniolilor”.

Profesorul Sykes a petrecut cinci ani prelevând probe de ADN de la 10.000 de voluntari din Marea Britanie și Irlanda, în efortul de a realiza o hartă a rădăcinilor noastre genetice. Cercetările efectuate asupra cromozomului lor „Y”, pe care subiecții îl moștenesc de la tații lor, au arătat că toți voluntarii, cu excepția unui procent mic, erau descendenți inițial dintr-unul dintre cele șase clanuri spaniole care au sosit în Marea Britanie în mai multe valuri de imigrație înainte de cucerirea normandă.