Marele demnitar comunist Nicolae Giosan a fost ucis în închisoare în 1990 de o injecţie letală făcută de un medic? Pentru că ştia prea multe secrete ale lui Ceauşescu?


Aţi auzit vreodată de Nicolae Giosan? El a fost un cunoscut academician, profesor şi inginer agronom, dar a devenit celebru ca urmare a funcţiilor politice deţinute. Revoluţia din decembrie 1989 l-a prins în funcţia de preşedinte al Marii Adunări Naţionale (MAN), dar şi în alte funcţii politice: membru al CC al PCR, membru supleant al CPEx al CC al PCR, prim-adjunct al şefului secţiei pentru Problemele Muncii de Partid în Agricultură a CC al PCR (din 1981).

După Revoluția din decembrie 1989, Nicoale Giosan a fost arestat. Aflat în închisoare la Jilava, în luna mai 1990, Giosan (la vârsta de 69 de ani) a suferit un infarct. La 10 iulie 1990, Giosan a înaintat o cerere prin care cerea suspendarea procesului penal până când starea sănătăţii i-ar fi permis să participe la proces. Temeinicia cererii sale era confirmată de Aurelian Arusoaei, colonel-doctor, directorul Spitalului Penitenciar Jilava. Într-o Notă-raport trimisă judecătorilor, medicul militar confirma diagnosticul de infarct miocardic acut, anterior, întins şi alte afecţiuni ale inimii (pericardită epistenocardică, tulburări de ritm major, flutter atrial, extrasistole ventriculare, stare de şoc cardiogen).

Cererea de eliberare din închisoare i-a fost respinsă, iar pe 30 iulie 1990, Giosan moare la Jilava, culmea, după ce i-a fost administrată o injecție care a avut un efect invers asupra stării sale de sănătate. Unul dintre colegii de celulă cu fostul demnitar comunist, Teodor Mărieș, a declarat: „Eram în ultimele zile de grevă a foamei, pe la începutul lunii august, când în celula ministrului Giosan, din guvernul Dăscălescu, a venit un doctor pentru a-i face o injecție. Doctorul respectiv era oarecum ciudat pentru că se ocupa numai de prizonierii veniți din fostul CPEx. În aceeași zi, Giosan moare.”

Cine a fost acel doctor şi de ce l-a omorât pe Giosan? Oare pentru că era apropiat al cuplului Ceauşescu, ştiind multe secrete ale dictatorului şi, astfel, trebuia să i se închidă gura definitiv?