Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

În Parisul lui Ludovic al XIV-lea, trecătorii se puteau trezi cu excrementele în cap

74

vechiul ParisCitim din excepţionala carte a lui Georges Mondgredien – “Viaţa de toate zilele în vremea lui Ludovic al XIV-lea” şi aflăm cum era Parisul acum 350 de ani (ca să ne facem o mare cruce).

Murdăria străzii Parisului de acum 350 de ani era legendară. Igiena, publică sau particulară, e necunoscută. Trecătorul se uşurează în orice colţ de stradă; cameristele varsă pe fereastră apa murdară, ba chiar şi conţinutul oalelor de noapte. Vai de voi dacă n-aţi auzit la vreme strigătul tradiţional: „Păzea, apa!”

Cea mare mare parte din case n-au nici latrine, nici gropi şi se practică fără ruşine „totul, pe strada”. Nu trebuie să ne mai mirăm că toate aceste ape murdare, ducând grămezile de murdării şi de gunoaie, care se îngrămădesc peste tot, răspîndesc un miros dezgustător şi acoperă pavajul Parisului cu un noroi gras şi persistent. Sauval ne dă amănunte elocvente: „Acest noroi e negru, împuţit, cu un miros insuportabil pentru străini, miros care pişcă şi se tace simţit până la trei sau patru leghe de jur împrejur. Mai mult decât atât, chiar când acest noroi se usucă, pe stofă lasă nişte pete atât de puternice, că nu le mai poţi scoate decât dacă rupi haina, şi ceea ce spun despre stofe trebuie înţeles pentru orice, fiindcă arde tot ce atinge ; ceea ce a şi prilejuit proverbul «Se lipeşte ca noroiul din Paris»”.

Străzile din Paris aveau un miros atât de rău încât nu-l puteai suporta

O ordonanţă din 1662, deseori reînnoită – ceea ce arată că a fost foarte des călcată – ordonă parizienilor „să nu mai pună în viitor niciun fel ele gunoi în faţa uşii”, nici pe străzi, nici pe cheiuri sau în pieţele publice. Sunt în adevăr oameni care păstrează în casa” lor depozite de murdării „care servesc la hrana porcilor”. Cum să te miri atunci că toată această putreziciune răspândeşte un miros insuportabil, mai ales vara? Prinţesa Palatină scrie: „Parisul este un ţinut foarte cald. Străzile au un miros atât de rău, încât nu-l poţi suporta. Căldura prea mare face să putrezească atât carnea cât şi peştele; şi aceasta, adăugată mulţimii de oameni care se uşurează pe străzi, produce un miros atît de dezgustător, încât nu e cu putinţă să-l suporţi.”

Orgoni Crystal