Armele cu plasmă apar doar în filmele SF? Proiectul secret american „Shiva Star” poate produce o armă cu plasmă?


Armele cu plasmă au fost folosite în filmele SF de zeci de ani. În filme, o armă cu plasmă este reprezentată ca un tip de pistol, care trage un impuls de plasmă. Aparatul provoacă arsuri grave și adesea moartea imediată a fiinţelor, topind și evaporând alte materiale. În mai multe filme SF / fantastice apar astfel de dispozitive; „Iron Man”, „Star Trek”, „Star Wars”, „Terminator”, „Transformers”, etc.

Dar, cât de fictive sunt aceste arme în filme? Astăzi, avem deja dispozitive cu plasmă, utilizate pentru tăierea metalului și betonului, prin proiectarea fluxurilor de plasmă la distanțe foarte scurte.

„Shiva Star” este un dispozitiv de mare putere cu impulsuri, construit la Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene Americane din Baza Forțelor Aeriene Kirtland (New Mexico). S-a spus că acesta ar fi folosit pentru Inițiativa de Apărare Strategică, iar acum este folosit pentru fuziunea țintei magnetizate. Vedeţi mai multe pe wikipedia.org.

Shiva Star a fost, de asemenea, folosită pentru a dezvolta o armă experimentală cu plasmă, cunoscută sub numele de MARAUDER, pentru Inițiativa de Apărare Strategică, între 1989 și 1995. Ideea pare să fi fost crearea de toroide compacte de plasmă de înaltă densitate, care să fie ejectate din dispozitiv folosind un impuls magnetic masiv. Se estima atunci că proiectilele cu plasmă vor fi trase cu o viteză estimată a fi cuprinsă între 3000 km/s (în 1995) și 10.000 km/s (3,3 % din viteza luminii) până în 2000. Această armă cu plasmă putea produce efecte termice și mecanice devastatoare atunci când își lovea ținta și putea produce un impuls de radiație electromagnetică care era capabilă să distrugă toate electronicele. Proiectul „Shiva Star” a fost clasificat și nu au fost publicate informații despre soarta proiectului după 1995.


Lasă un comentariu